Hlavní obsah

Všechno jen zinscenované? Video Grety s policisty vyvolává emoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Greta Thunbergová se málokdy tvářila tak spokojeně, usměvavě a uvolněně. Na videu, na kterém ji při protestech proti rozšíření těžby hnědého uhlí nedaleko německé obce Lützerath odnášejí policisté. Nyní se však objevilo celé video ze zásahu policistů. A to mimo jiné zachycuje Gretu, jak stojí v blátě s německými policisty a lidmi z médií a vtipkuje. Jeden říká anglicky „Teď budeš slavná“, další žádá o selfie s Gretou, která se směje.

Německá policie při protestu proti těžbě uhlí zadržela Gretu ThunbergovouVideo: Reuters

 
Článek

„Vzniká podezření na zinscenovanou událost,“ napsal ve čtvrtek švýcarský list Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Video se ve středu ráno objevilo i na Twitteru pod hashtagem #staging. V mnoha příspěvcích zaznívalo, že už není možné rozlišovat mezi realitou a inscenací; vše je jedna velká „klimatická show“ a „policejní herci“ jsou její součástí.

„V úterý jsem byla součástí skupiny pokojně demonstrujících. Obklíčila nás a zatkla policie, ale večer nás propustili,“ napsala Thunbergová ve středu ráno na Twitteru v angličtině. K videu ani k obvinění z „divadélka“ se blíže nevyjádřila, možná o něm ještě nevěděla. Uživatelé Twitteru jí vzápětí odpověděli odkazem na video.

Němečtí těžkooděnci sebrali a odvezli Gretu Thunbergovou

Zahraniční
Foto: Gambarini Federico, ČTK

Policisté odnášejí Gretu Thunbergovou.

Policie v Cáchách samozřejmě vidí události jinak. „Vynesli jsme ji z prostoru jako všechny ostatní,“ řekl policejní mluvčí NZZ. Když se fotografové ptali policistů, zda mohou fotografovat, neodmítli: „Kdybychom řekli ne, slyšeli bychom úplně jiná obvinění.“

Málokdo pochybuje o tom, že tyto snímky jsou pro aktivisty důležité. „Když další demonstranti vylezli na hnědouhelné rypadlo v sousední oblasti povrchové těžby Inden, jejich cílem bylo pořídit fotografie,“ potvrzuje policejní mluvčí.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Greta Thunbergová s palcem nahoru v policejním autobuse

Reportér Bildu: Za všechno může přeplněný anton

„To, že se objevily celebrity, jako je Thunbergová a její německá kolegyně Luisa Neubauerová, které chtěly být zadrženy, je jen logické. Koneckonců šlo o záležitost publicity. Policii však nelze obvinit ze zinscenování akce. Policie nic nenahrála,“ dodává.

Reportér deníku Bild ve videu na internetových stránkách bulvárního deníku dodal další podrobnosti. „Policejní anton byl plný jiných lidí, museli počkat, a tak klábosili. Protože Gretu všichni znali, nebylo nutné si zjišťovat její osobní údaje, takže ji posadili přímo do autobusu, který mezitím přistavila policie,“ napsal.

Urážel Gretu. Hledaný influencer tak oznámil svou polohu a rumunská policie jej zatkla

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám