Hlavní obsah

Vosy mě dostaly, byla poslední slova britského farmáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mill Hill

Bratr sedmačtyřicetiletého britského farmáře Marka Evisona Paul v pátek večer obdržel šokující telefonát, v němž mu farmář říká, že byl napaden rojem vos. Byla to jeho poslední slova, o několik chvil později zemřel po mnoha bodnutích na alergickou reakci.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Mark Evison pracoval na své farmě, a právě když čistil příkop, narazil na vosí hnízdo. Před oblakem zuřícího hmyzu utekl ze zahrady dovnitř do domu a telefonem chtěl zavolat pomoc. Dovolal se bratrovi a řekl mu: „Vosy mě dostaly. Není mi dobře, Paule.“ Poté sluchátko utichlo.

Vyděšený Paul Evison běžel na bratrovu farmu, Marka však již našel zhrouceného na židli v bezvědomí. Okamžitě zavolal zdravotníky, kteří přijeli po deseti minutách a farmáři aplikovali adrenalinovou injekci, bylo však již pozdě.

Evison prodělal těžký anafylaktický šok - alergickou reakci, při níž dochází k otoku tkáně, potížím s dýcháním a rychlému poklesu krevního tlaku.

Anafylaktický šok:

Jedná se o životu nebezpečnou alergickou reakci. Nejčastěji se anafylaktický šok dostavuje při podání cizorodých bílkovin či po bodnutí hmyzem. Následná reakce je velice rychlá - nejčastěji je patrná nevolnost, mžitky před očima či bledost a mrazení. U jedince s takto prudkou alergickou reakcí hrozí, že upadne do bezvědomí. Alergeny působí v těle většinou paralyzují dýchací ale i cévní systém, proto je nutná okamžitá pomoc.

V Británii v průměru na vosí, včelí či sršní bodnutí zemřou čtyři osoby ročně. Během letošního teplého léta má tento hmyz na svědomí celkem dva životy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám