Hlavní obsah

Vlastní hranice nehlídáte, kritizuje Česko německý politik

Berlín
Aktualizováno

Expert na otázky vnitřní bezpečnosti německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Armin Schuster v souvislosti s posílením ostrahy hranic kvůli nedávnému hamburskému summitu skupiny předních světových ekonomik (G20) kritizoval Česko a Polsko za zanedbávání dohodnutého pátrání v blízkosti hranic. Žádá Evropskou komisi, aby šetřila, případně konala. Český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) tyto výtky odmítl.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Schuster agentuře DPA řekl, že obě země jsou sice aktivní na vnějších hranicích schengenského prostoru, ale zanedbávají ty vnitřní. Podle Schustera by možné nedostatky měla co nejrychleji prověřit Evropská komise a případně vůči daným státům zahájit řízení kvůli porušení unijních smluv.

Schuster poukázal na rozsáhlé nedostatky v několika sousedních zemích v souvislosti s vysokým počtem lidí, které německá policie minulý týden zadržela při hraničních kontrolách obnovených kvůli summitu G20, který se konal v Hamburku na konci minulého týdne.

Podle ministra Chovance je česká policie v úzkém kontaktu s německými kolegy a nemá žádné informace o problémech při spolupráci. „Při konání summitu G20 byly zřízeny společné hlídky české a německé policie v příhraničních oblastech, při kterých probíhala nepřetržitá výměna informací,” řekl Chovanec.

Ministr vnitra se podle svých slov obrátí v této záležitosti na spolkového ministra vnitra. „Taková prohlášení podle mého názoru jen znevažují česko-německou policejní spolupráci,” dodal Chovanec.

Schuster: Volná jízda pro pachatele

Při přechodně obnovených kontrolách přímo na německých hranicích zadržela německá policie podle agentury DPA 744 hledaných lidí. Od 12. června do minulého víkendu bylo na německých hranicích denně nasazeno v průměru 3500 policistů.

"Tento úspěch při pátrání ukazuje, že v Evropě bohužel platí heslo 'volná jízda pro pachatele'," řekl Schuster DPA. Dohodnuté pátrání v příhraničí podle něj v přiměřeném rozsahu provádějí jen Německo, Švýcarsko a "nově také Rakousko".

Pátrání do určité vzdálenosti od státních hranic provádějí policejní hlídky, které v blízkosti hranic monitorují provoz a zastavují některé automobily, zejména kvůli namátkovým kontrolám.

Reklama

Výběr článků

Načítám