Hlavní obsah

Slovenská úřednická vláda nezískala důvěru parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský úřednický kabinet premiéra Ľudovíta Ódora nezískal ve čtvrtek důvěru parlamentu, ale stejně dovládne až do předčasných parlamentních voleb, které se na Slovensku budou konat letos v září. Pro vyslovení důvěry hlasovalo 34 ze 136 přítomných poslanců.

Foto: Profimedia.cz

Premiér Ľudovít Ódor

Článek

Úřednickou vládu jmenovala před měsícem prezidentka Zuzana Čaputová. Za premiéra si vybrala bývalého viceguvernéra Národní banky Slovenska Ódora, který se stal prvním slovenským premiérem maďarské národnosti v historii Slovenska. Prezidentka vyjádřila přesvědčení, že hlavním úkolem nové vlády je uklidnit rozhádanou a unavenou společnost a přivést zemi k férovým parlamentním volbám.

Podmínkou členství v úřednické vládě bylo, že žádný z ministrů nebude kandidovat v příštích parlamentních volbách.

Loni v záři opustila slovenskou vládní koalici strana Svoboda a Solidarita ministra hospodářství Richarda Sulíka. Kabinet Eduarda Hegera se tak stal menšinovým a v polovině prosince mu parlament vyslovil nedůvěru. Po odchodu několika dalších ministrů se hlava státu rozhodla jmenovat první úřednickou vládu v historii země.

Předseda parlamentu Boris Kollár vypsal předčasné volby na 30. září 2023.

Trestně stíhaný slovenský policejní exprezident to zkusí za Ficův Směr do parlamentu. Přirovnal se k Havlovi

Zahraniční
Květnový průzkum agentury Focus
Směr18 %
Hlas17,4 %
Progresivní Slovensko12,5 %
Republika9,7 %
Jsme rodina6,6 %
Křesťanskodemokratické hnutí5,5 %
Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti5,3 %
Svoboda a Solidarita5,3 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám