Hlavní obsah

VIDEO: Žena přijala první uměle vyrobený orgán z vlastních buněk

Novinky, BBC, nka, The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID
Aktualizováno

Lékaři ve Španělsku provedli první transplantaci “na míru” vyrobeného orgánu z kmenových buněk pacienta. Kolumbijce Claudii Castillové voperovali novou průdušku, kterou pro ni vytvořili v laboratoři. Operatéři použili štěp od dárce, ten ale pokryli kmenovými buňkami Castillové, nový orgán by tak její nemělo odmítat. Detaily operace ve středu zveřejnil lékařský časopis The Lancet.

Článek

“Je to poprvé, kdy byl pacientovi transplantován celý uměle vyrobený orgán. Myslím, že za 20 let to bude jedna z nejběžnějších operací - úplně to změní náš pohled na chirurgii,” řekl jeden z členů lékařského týmu Martin Birchall.

Lékaři nejprve vzali část průdušky od dárce a odstranili z ní buňky, které by mohly vyvolat negativní reakci imunitního systému Castillové. Tím dostali kostru pro budoucí průdušku. Z kmenových buněk Castillové pak vědci v laboratoři nechali vyrůst chrupavku a výstelkové buňky, kterými sedmicentimetrový štěp pokryli. Nakonec vědci průdušku vyřezali do správného tvaru.

Ani po čtyřech měsících od operace Castillová nevykazuje žádné známky toho, že by její imunitní systém nový orgán odmítal. A to přesto, že nebere žádné léky na potlačení imunitní reakce.

Claudia Castillováfoto: ČTK/AP

Bez průkopnické operace by jí vzali plíci

Třicetiletá Castillová, původem z Kolumbie, v minulosti onemocněla tuberkulózou. Ta jí tak poničila dýchací cesty, že nebyla schopná vykonávat ani jednoduché domácí práce. Jedna průduška se jí zbortila právě v místě, kde vstupuje do plic. Bez průkopnické operace by jí tak plíce musela být odstraněna. Dnes se zase vrací k normálnímu životu, bez zadýchání vyjde do schodů a může se věnovat i tanci.

“Měla jsem ze začátku strach, protože jsem byla prvním podobným pacientem, ale důvěřovala jsem lékařům. Teď si užívám život a jsem šťastná, že se moji nemoc podařilo vyléčit,” říká spokojená pacientka.

Podle vědců bude v budoucnu možné běžně vyrábět pacientům “na míru” náhrady za poškozené orgány, například střeva nebo močový měchýř. Do pěti let by měly začít klinické testy, při kterých lékaři transplantují laboratorně vyrobený hrtan lidem s rakovinou tohoto orgánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám