Hlavní obsah

Více naočkovaných, mírnější opatření. Slovensko zavádí nová pravidla podle okresů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská vláda zavádí od pondělí 16. srpna nový systém nazvaný covid automat, který zavádí pět barev rizikovosti a rovněž stanovuje mírnější pravidla pro okresy s vyšším počtem naočkovaných. V případě zhoršení pandemické situace už covid automat nebude zavádět omezení plošně, nýbrž regionálně.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenští policisté kontrolují řidiče na hraničním přechodu Břeclav - Kúty na dálnici D2. Ilustrační foto

Článek

Rizikovost okresů se bude označovat barvami od zelené (monitorování situace), přes oranžovou (ostražitost), červenou (1. stupeň ohrožení), tmavě červenou (2. stupeň ohrožení) až po černou (3. stupeň ohrožení).

Při změně barvy jednotlivých okresů se bude brát v úvahu nejen počet infikovaných, ale také proočkovanost okresu v rizikové populaci nad 50 let.

Hostinští se budou muset zorientovat

Přímý dopad to bude mít například na majitele restaurací. Pokud se například majitel restaurace v tmavě červeném okresu rozhodne obsluhovat všechny bez rozdílu, může prodávat jen přes okénko. Pokud budou jeho hosté očkovaní, testovaní nebo prodělali nedávno covid-19, mohou sedět na terase. Pokud se však rozhodne obsluhovat jen plně očkované a bude to kontrolovat, hosté mohou sedět i v interiéru restaurace.

Stejný princip bude platit pro hotely, penziony, fitness centra, plovárny, aquaparky, wellness. Mírnější pravidla budou platit také pro organizátory masových akcí, pokud budou jen pro naočkované. Například akce v rámci zářijové návštěvy papeže Františka budou jen pro naočkované a počet účastníků díky tomu nebude nijak omezován. Shodla se na tom před časem slovenská vláda a Konference biskupů Slovenska.

Morální dno, kritizují kněží podmínky Slovenska při návštěvě papeže

Koronavirus

Zmíněným rozdělením okresů podle míry proočkovanosti se podle vlády zabrání dalšímu celoslovenskému lockdownu. Šedesátiprocentní proočkovanost například v Bratislavě zabezpečí, že tento okres už nikdy nebude v černé barvě.

Na Slovensku v pondělí zaznamenali 101 nových případů nákazy koronavirem a dva lidé zemřeli. V nemocnicích je 54 pacientů s potvrzeným covidem, z toho 2 na JIP a 4 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 393 160 lidí a od začátku pandemie tam zemřelo 12 543 lidí. První dávkou bylo očkováno 2 295 033 osob, z nichž dostalo i druhou dávku 2 090 274 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám