Hlavní obsah

Veřejnoprávní televize v Británii svolává ráno muslimy k modlitbě

– Londýn
Novinky, rei

Britská veřejnoprávní televize Channel 4 se odhodlala k historickému kroku. Jako první celoplošná stanice podporovaná penězi daňových poplatníků svolává ráno muslimy k modlitbě. Začala ve středu a bude tak činit celý měsíc po dobu trvání svatého měsíce ramadánu.

BEZ KOMENTÁŘE: Britská televizní stanice vysílá svolávání muslimů k modlitběVideo: Reuters/Channel 4

 
Článek

„Doufáme, že upoutáme pozornost k podstatné menšině. Ve Velké Británii žijí téměř tři milióny muslimů a pro mnoho z nich bude ramadán důležitým obdobím roku,“ vysvětlil agentuře Reuters zástupce televize Ralph Lee.

Televize odvysílá každé ráno ve tři hodiny dvacetisekundový film upomínající věřící na to, že je čas k modlitbě. Zbylá čtyři svolávání k modlitbám v průběhu dne na televizních obrazovkách už nepoběží, stanice je nabídne pouze na svých webových stránkách.

Iniciativa vyvolala kontroverze. Kritici poukazují na to, že je to nevhodné a provokativní a televizi viní i ze snahy upoutat pozornost. V Británii se v nedávných týdnech zvedla vlna nevole vůči muslimům po vraždě vojáka za bílého dne na ulici v Londýně dvěma muslimskými mladíky. Úřady v celé zemi po incidentu zaznamenaly nárůst útoků proti stoupencům islámu.

Muslimové vysílání vítají

Lee ale veškerou kritiku odráží. „Mohu ujistit, že to není snaha o veřejnou senzaci. Vždyť proto tady Channel 4 je, aby zastupoval alternativní hlasy a jiné myšlenky. Ne každý v Británii z toho bude nadšený, ale takový je účel Channel 4,“ uvedl.

Vedení Muslimské rady Británie, která zhruba pětiprocentní muslimskou menšinu v zemi zastupuje, krok stanice přivítalo. „Myslím si, že je to významné. Žijeme v multikulturní společnosti a uznání, že muslimové jsou součástí společnosti, velmi vítáme,“ uvedl místopředseda rady Omer El Hamdoon.

Průlomové vysílání ale nepřivítali muslimové bez obav. „Myslím si, že spousta lidí, kteří nejsou muslimy, si myslí, že to není dobré, a že se islám zmocňuje této země atd. Taková ale skutečnost není, ta je úplně jiná,“ řekl Reuters věřící u mešity ve východním Londýně.

Televize Channel 4 vysílá od roku 1982. Je veřejnoprávní, ale její rozpočet z velké části tvoří příjmy z vlastní komerční činnosti. Stanice už v minulosti upoutala svými rozporuplnými programy. Před pěti lety například oslovila íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, aby pronesl alternativní poselství k tradičnímu vánočnímu poselství královny Alžběty II.
Ramadán, devátý měsíc islámského lunárního kalendáře, slaví ve světě 1,5 miliardy věřících. Muslimové se během něj postí - jí jen po západu a před východem slunce a zdržují se také pohlavního styku či kouření. Od rána do večera se pětkrát modlí, v noci pak pořádají rodinné hostiny.
Smyslem ramadánu je očištění od myšlenek a činů, které se islámu protiví.

Reklama

Výběr článků

Načítám