Hlavní obsah

Velitel britské jaderné ponorky přišel do služby zpitý a s pytlíkem kuřat v podpaží

Novinky, jem
Londýn

Britským námořnictvem otřásá opilecký skandál. Jeden z velitelů jaderné ponorky HMS Vigilant se dostavil do služby tak opilý, že posádka dostala strach a zalarmovala nadřízené. Korvetní kapitán Len Louw navíc hodlal převzít odpovědnost za 16 jaderných hlavic Jejího Veličenstva s pytlíkem smažených kuřecích dobrot v náručí. Patrně naposled. V pondělí o tom informoval deník The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

HMS Vigilant

Článek

O případu informoval také list The Sun, který konstatoval, že důstojník královského námořnictva „nebyl ve stavu, kdy by mohl převzít velení nad jadernými zbraněmi“.

Celkem šestnáct nukleárních hlavic třídy Trident, jimiž disponuje bojová ponorka HMS Vigilant, má takovou ničivou sílu, že by mohla vyhladit téměř celou populaci Spojeného království, konstatoval The Sun.

Měl dohlížet nad vyzbrojením

Úkolem indisponovaného korvetního kapitána mělo být mimo jiné dohlížet na bezproblémové vyzbrojení ponorky hlavicemi, které dohromady váží přes 60 tun. Působil totiž na ponorce jako zbrojní inženýr.

Místo na moře se ale důstojník Louw vydal do oblak. Námořnictvo ho letecky eskortovalo na domovskou základnu Faslane ve Skotsku, kde se bude ze svého činu zodpovídat, uvedl deník The Daily Mail.

Reklama

Výběr článků

Načítám