Hlavní obsah

Ve Vysokých Tatrách zahynuli dva mladí polští horolezci

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tragédií skončil výstup dvou mladých polských horolezců na Kežmarský štít ve Vysokých Tatrách. Horská záchranná služba (HZS) na svém webu oznámila, že v sobotu byla nalezena těla dvou Poláků ve věku 25 a 27 let bez známek života.

Foto: HZS

Záchranáři na místě neštěstí

Článek

Pohřešování dvou polských horolezců bylo ohlášeno horským záchranářům už v pátek večer, když se nevrátili z výstupu na Kežmarský štít.

„Auto, kterým přijeli, stálo na parkovišti Biela voda,“ uvedla HZS. V pátek a v noci na sobotu vládlo v Tatrách velmi nepříznivé počasí. Ve vyšších polohách sněžilo a foukal silný vítr, který způsoboval téměř nulovou viditelnost.

Vrtulník mohl být nasazen do záchranné akce až v sobotu ráno. „Vrtulník ministerstva vnitra vzal na palubu horské záchranáře. Ze vzduchu byly propátrány stěny a svahy Kežmarského štítu a okolní vrchy. K některým místům se však vrtulník nedokázal přiblížit kvůli silnému nárazovému větru,“ konstatovali horští záchranáři.

Matka s dcerou zahynuly v Tatrách pod strženou střechou půjčovny lyží

Evropa

Vrtulník poté rozmístil několik skupin záchranářů HZS kolem Kežmarského štítu.

„Těla polských horolezců byla nalezena v sobotu v odpoledních hodinách bez známek života. Byla pod stěnou Ušaté věže ve Velké zmrzlé dolině,“ upřesnila stránka HZS.

Z lavinového terénu byla těla horolezců spuštěna pomocí lanové techniky k Chatě u Zeleného plesa a odtud sněžným skútrem na přístupovou komunikaci, kde je horští záchranáři odevzdali příslušníkům policie.

Foto: HZS

Nasazen byl i vrtulník

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám