Hlavní obsah

Ve vile herce Kňažka měl loupit muž ze Strakonic, už dvacet let tam ale nebydlí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Strakonice

Deník Nový čas v pátek uvedl, že zlodějem ve vile herce Milana Kňažka byl 49letý občan České republiky Pavel Novotný původem ze Strakonic. Kňažko zloděje postřelil legálně drženou zbraní. Slovenská policejní mluvčí Lucia Mihalíková Novinkám potvrdila, že byl občan České republiky obviněn z krádeže a porušování domovní svobody.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Herec Milan Kňažko

Článek

Nový čas ve spolupráci s místní Strakonickou televizí vypátral, že Novotný před dvaceti lety bydlel v panelovém domě na místním sídlišti. Dnes ho už ale nikdo v domě nezná a neslyšel o něm ani současný předseda domovní samosprávy.

Na rodinu Novotných si vzpomněl pouze jeden ze sousedů, který potvrdil, že rodina měla nějaké problémy. Podle souseda bylo v rodině pět nebo šest dětí, jejich matka s největší pravděpodobností umřela. Po této smutné události se celá rodina přestěhovala mimo město.

„Je záhadou, proč nadále uvádí tuto adresu. Policie ho tu už několikrát hledala,“ řekl soused.

Postřeleného lupiče museli operovat

Kňažko se ve středu v noci vzbudil a zjistil, že po domě chodí lupič. Vzal zbraň, a protože se cítil ohrožen, vystřelil na lupiče tři rány a zasáhl zloděje do nohy. Lupič se pokusil o útěk, ale přivolanými policisty byl zadržen na zahradě. Poté musel být operován, nyní je v stabilizovaném stavu. [celá zpráva]

Novotnému hrozí trest za krádež a porušování domovní svobody. Pokud se prokáže, že odcizil věci v hodnotě převyšující 26 600 eur (719 tisíc korun), hrozí mu tři až deset let vězení. Podle informací médií měl odcizit 200 tisíc českých korun, desetitisíce maďarských forintů, hodinky a šperky.

Podle expertů není protiprávní, pokud Kňažko použil zbraň při ochraně sebe a svého majetku v nutné obraně. „V tomto případě je použití zbraně na ochranu života, zdraví či majetku v souladu se zákonem,“ potvrdil právník Jaroslav Ivor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám