Hlavní obsah

Ve Varšavě se pokusil upálit muž, protestoval proti údajnému omezování svobod

Varšava

V centru polské metropole Varšavy se ve čtvrtek pokusil upálit zatím neznámý muž. Letáky, které se nacházely na místě události, naznačují, že šlo nejspíš o protest proti současné konzervativní vládě, informovala média.

Foto: Profimedia.cz

Na místě před varšavským Palácem kultury, kde se muž pokusil upálit, zapálili lidé svíčky.

Článek

Podle líčení svědků se tragédie odehrála před Palácem kultury a vědy po páté hodině odpoledne. Starší muž se tam polil blíže neurčenou tekutinou a pak se zapálil. Kolem něj ležely rozházené letáky a megafon, napsal na svém webu list Rzeczpospolita.

Je proto pravděpodobné, že v pozadí tohoto zoufalého činu je politický motiv.

Na místo rychle dorazila policie, hasiči a záchranná služba. Muž byl převezen do nemocnice ve vážném stavu," sdělila podle agentury AFP policejní mluvčí Magdalena Bienieková.

Hasiči plameny uhasili

Proti omezování občanských svobod

Svědkyně události, liberální radní varšavského zastupitelstva Paulina Piechnová Wienckiewiczová na Twitteru zveřejnila fotografie letáků. Z nich je zřejmé, že muž protestoval proti "omezování občanských svobod vládou", proti "porušování zásad demokracie a ústavy" a proti likvidaci "ústavního soudu a nezávislé justice". Vyzýval přitom vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS), aby jednala v rámci demokratického právního státu.

Protestující zároveň obvinil předsedu PiS Jaroslawa Kaczyńského a vedení strany, že "mají na rukou krev". V této souvislosti také vyzval Poláky, aby změnili tuto vládu, "dřív, než zničí celou naši zem, dřív než nás zcela zbaví svobody".

"Miluji svobodu nade vše. Proto jsem se rozhodl upálit a doufám, že moje smrt pohne svědomím," napsal muž podle AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám