Hlavní obsah

Vážně zraněný ukrajinský aktivista skončí v domácím vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský opoziční aktivista Dmytro Bulatov, který byl po více než týdnu nalezen těžce zraněný, skončí v domácím vězení pro podezření z organizování masových nepokojů. Ukrajinské ministerstvo vnitra to zdůvodnilo tím, že byl od ledna na úředním seznamu hledaných osob.

Foto: Reuters

Opoziční aktivista Dmytro Bulatov byl ve čtvrtek nalezen na předměstí Kyjeva zbitý a vážně zraněný.

Článek

Bulatov by podle ukrajinských zákonů měl jít vyšetřovací vazby, ale vzhledem k jeho zdravotnímu stavu pro něho soudce požádal o do domácí vězení, uvedla agentura Interfax.

Pětatřicetiletého Bulatova údajně unesli neznámí pachatelé, kteří jej prý mučili po celou dobu, kdy byl pohřešován. Únosci se ho mimo jiné měli pokoušet ukřižovat i uříznout mu ucho. [celá zpráva]

Bulatov patřil k vůdcům kolon opozičně naladěných motoristů, protestujících i u rezidence prezidenta Viktora Janukovyče. Zmizel 22. ledna, údajně právě v době, kdy příslušníci policejní jednotky Berkut zbili opoziční aktivisty a jednoho kameramana.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na těle aktivisty Bulatova jsou jasné stopy po mučeníVideo: Reuters

Kvůli účasti na protestech Bulatovovi údajně hrozí až osm let vězení.

Únosci mluvící s ruským přízvukem se jej prý mučením snažili přinutit vyzradit, jak je financována opozice. Aktivisty se pak zbavili v místě, kde byl před týdnem nalezen jiný unesený opozičník, Jurij Verbyckij, ale již mrtvý.

Šok z mučení jednoho z ukrajinských opozičníků projevil v pátek i Bílý dům, který vyjádřil znepokojení ze zpráv o přibývajících útocích proti odpůrcům kyjevské vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Do dění na Ukrajině se vložila armáda

Do situace na Ukrajině začala mluvit armáda. V pátek vyzvala prezidenta Viktora Janukovyče, aby okamžitě přijal opatření ke stabilizaci v zemi. Ukrajinou dva...

Výběr článků

Načítám