Hlavní obsah

Vatikánu mají skončit daňové prázdniny, bude ho to stát milióny

– Řím

Nová vláda technokratů v zadlužené Itálii chce ukončit výjimku pro katolickou církev na placení daně z nemovitostí. Premiér Mario Monti to oznámil v dopise evropskému komisaři pro hospodářskou soutěž Joaquínovi Almuniovi. Ten se skoncováním s daňovými prázdninami podle britského listu The Independent nemá problém. Vatikán tak bude muset ze svého rozpočtu každoročně navíc vydat milióny eur, některé odhady mluví i o miliardách.

Foto: Profimedia.cz

Papež Benedikt XVI. kyne ve Vatikánu z balkónu věřícím.

Článek

Daně odpustil katolíkům bývalý premiér Silvio Berlusconi. Eurokomisař Almunia už předloni opatření kritizoval jako možné porušení pravidel hospodářské soutěže. K návrhu o ukončení daňových prázdnin jeho mluvčí prohlásil: „Je to podstatný pokrok. Doufám, že opatření vejde v platnost“.

Podobně hovořil šéf italské Radikální strany Mario Staderini, který bojoval za obnovení plateb pro katolickou církev a inicioval i příslušnou petici. „Uspěli jsme v nalomení zdi chránící církev,“ řekl.

Vatikán je zatím oproštěn od daně na zhruba 100 000 nemovitostí evidovaných jako nekomerční. Jsou mezi nimi i ubytovny, školy nebo špitály. Ročně tak odhadem ušetří 600 miliónů až 2,2 miliardy eur (až 55,6 miliardy korun), napsal Independent. Církev nicméně tvrdí, že úleva činí ročně pouze 100 miliónů eur (2,5 miliardy korun).

Podle italského listu Corriere della Sera bude mít poslední slovo daňový úřad, který určí, do jaké míry jsou nemovitosti využívány výlučně k náboženským účelům, a pak stanoví výši plateb.

Reklama

Výběr článků

Načítám