Hlavní obsah

V ukrajinském Charkově demonstrovali za referendum

Kyjev
Aktualizováno

Asi 3000 lidí demonstrovalo ve středu večer v centru východoukrajinského Charkova. Protestovali proti činnosti nové prozápadní vlády v Kyjevě a žádali uspořádání referenda o statusu Ukrajiny.

BEZ KOMENTÁŘE: V Charkově demonstrovaly tisíce lidí za referendum o statusu Ukrajiny

 
Článek

Účastníci akce zamířili podle agentury Interfax k sídlu guvernéra, které chránilo asi 200 příslušníků pořádkových sil. K vážnějšímu incidentu ale podle všeho nedošlo.

Aktivisté hnutí „Neustoupíme” se podle serveru Charkovské zpravodajské agentury sešli s guvernérem Igorem Balutou, aby mu oznámili, že ho ve funkci neuznávají, a požadovali vyhlášení regionálního referenda o federálním statusu Ukrajiny.

Foto: Reuters

Účastníci proruské demonstrace v Charkově

Účastníci akce skandovali hesla jako „Rusko”, „Charkov” a „Referendum”. V rámci pochodu zamířili také k ruskému generálnímu konzulátu v Charkově.

V Doněcku bylo napětí větší, proruští aktivisté ve středu večer ovládli sídlo místní správy, a to jen několik hodin poté, co je policie přiměla se stáhnout. Před budovou skandoval asi dvoutisícový dav „Rusko, Rusko” a mával ruskými vlajkami. Požadoval též referendum o budoucím osudu oblasti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivisté v Doněcku obsadili sídlo místní vládyVideo: Reuters

Ve čtvrtek je vytlačila ukrajinská policie. Mezi 70 zadrženými je i vůdce radikálů, "lidový gubernátor" Pavel Gubarev.

Reklama

Výběr článků

Načítám