Hlavní obsah

V Tatrách se zřítila část mostu úzkokolejky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Při pátečním sesuvu půdy byla poškozena část konstrukce mostu na trati úzkorozchodné Tatranské elektrické železnice. Část mostu mezi Vyšnými Hágy a Tatranskou Poliankou se sesunula poté, kdy místem projel vlak plný lidí.

Foto: Policie SR

Experti na místě poškozeného mostu.

Článek

„Po přejezdu soupravy došlo ke zřícení boční část mostu,“ uvedl operační důstojník krajského ředitelství hasičského a záchranného sboru v Prešově. Most dlouhý 7,3 metru byl postaven v roce 1910 a vede nad potokem.

„Byl pravidelně kontrolovaný. Příčina mimořádné události je zatím neznámá,“ řekla mluvčí železnic Martina Pavlíková. Podle slovenských médií zeminu pravděpodobně podemlela voda.

Foto: Railpage.net

Podemleté koleje

Oprava poškozeného mostu může trvat několik týdnů. Na trati mezi Vyšnými Hágy a Tatranskou Poliankou jezdí náhradní autobusová doprava. V probíhající turistické sezóně může tato havárie způsobit komplikace.

Tatranská elektrická železnice o celkové délce 35 kilometrů zabezpečuje spojení mezi hlavními turistickými středisky Vysokých Tater. Jednokolejová úzkorozchodná trať (rozchod 1000 mm) vede z Popradu přes Starý Smokovec na Štrbské Pleso a ze Starého Smokovce do Tatranské Lomnice. Výstavba byla zahájena v roce 1908 a zcela ukončena byla o čtyři roky později.

Foto: Railpage.net

Podemletá trať

Na trati jezdí soupravy 425.95, které nahradily starší soupravy 420.95, ve kterých se objevily prvky z tramvají T3.

Foto: Profimedia.cz

Souprava 425.95 na úzkorozchodné železnici v Tatrách

K zatím nejdelšímu přerušení provozu Tatranské elektrické železnice došlo v roce 2004. V listopadu zasáhla Tatry větrná smršť a padající stromy poškodily trať od Štrbského Plesa po Tatranskou Lomnici. Zničeno bylo nejen trolejové vedení, ale i stožáry. Část trati mezi Popradem, Starým Smokovcem a Tatranskou Lomnicí se podařilo zprovoznit do konce roku. Oprava nejpoškozenějšího úseku mezi Vyšnými Hágy a Starým Smokovcem trvala až do června 2005.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám