Hlavní obsah

V Řecku začaly druhé parlamentní volby za dva měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

V Řecku se ráno otevřely volební místnosti a začaly už druhé parlamentní volby za dva měsíce. Stejně jako v těch prvních je favoritem konzervativní strana Nová demokracie (ND) expremiéra Kyriakose Mitsotakise, která by mohla získat parlamentní většinu.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Žena v Aténách vhazuje volební lístek do urny

Článek

V průzkumech preferencí má ND výrazný náskok, a pokud zopakuje výsledek z května, bude mít prakticky jistou kontrolu nad parlamentem. Díky uplatnění nového volebního zákona by totiž jako vítěz dostala prémii 50 křesel.

V květnovém hlasování získala ND 40,8 procenta hlasů, a jasně tak porazila levicovou opoziční stranu SYRIZA expremiéra Alexise Tsiprase, která si přišla na 20 procent. Třetí byla sociálnědemokratická strana PASOK s 11,5 procenta. Do parlamentu se dostaly i další dvě uskupení.

Ani takto jasný výsledek ale ND ve 300členném zákonodárném sboru nepřinesl většinu. Když strana odmítla jednat o sestavení koaliční vlády, bylo jasné, že Řecko míří k dalším volbám. Nyní ND doufá, že díky bonusu pro vítěze voleb bude moci vládnout sama.

Volební místnosti se uzavřou v 18:00 SELČ, kdy také budou zveřejněny první odhady. První výsledky se pak očekávají kolem 20:00 SELČ.

Mitsotakis má za sebou čtyři roky u moci, během kterých provedl svou zemi pandemií covidu-19 a připsal si jisté ekonomické úspěchy, které přispěly k obratu řeckého hospodářství po dluhové krizi z konce první dekády tohoto století. Zároveň ale čelí kritice kvůli skandálu s odposlechy politiků, novinářů a vysokých státních úředníků a v souvislosti s tvrdou imigrační politikou.

Několik dní před volbami ve vodách na jih od Řecka ztroskotala loď se stovkami migrantů, přičemž případ opět oživil podezření týkající se nedostatečně aktivního počínání řecké pobřežní stráže. Zda ale incident nějak ovlivní voliče, není podle politologů jasné.

Řecký premiér Mitsotakis míří k vítězství v parlamentních volbách

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám