Hlavní obsah

V Polsku vybuchla největší bomba z druhé světové války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Ve Svinoústí (Świnoujście) na severozápadě Polska v úterý pod vodou explodovala jedna z největších bomba, která v Evropě zůstala od dob druhé světové války. Podle portálu onet.pl se nikomu nic nestalo a zřejmě nevznikly ani žádné materiální škody. Pyrotechnici původně chtěli britskou bombu typu Tallboy zlikvidovat metodou deflagrace, tedy rychlého podzvukového spalování.

Výbuch britské válečné pumy v Polsku

 
Článek

"Deflagrace se změnila v detonaci. Objekt lze uznat za zneškodněný, už nebude představovat nebezpečí na plavební dráze Štětín - Svinoústí," cituje onet.pl  mluvčího jednotky polského námořnictva Grzegorze Lewandowského, která se na likvidaci podílela.

Někteří obyvatelé Svinoústí uvedli, že výbuch zaznamenali: lehce se zatřásla země a uslyšeli silnou ránu. Nyní budou potápěči prohlížet to, co z bomby zůstalo.

Na více než než pět tun vážící bombu se přišlo loni v září při prohlubování kanálu mezi Svinoústím a Štětínem. Terčem Tallboye byl německý těžký křižník Lützow (původně kapesní bitevní loď Deutschland, než byla přejmenována a překlasifikována), který britské bombardéry zasáhly v roce 1945. Jedna z bomb ale zjevně cíl minula a selhaly i její roznětky.

Zneškodňování Tallboye začalo v pondělí a bylo původně plánováno na pět dní. Své domovy muselo kvůli tomu opustit 750 lidí bydlících v okolí 2,5 kilometru od bomby. Pak se do práce pustili potápěči, aby bombu očistili od nánosů na dně kanálu.

Pak použili k likvidaci metod deflagrace, kdy se rychle spálí výbušnina, aniž by došlo k explozi. Očekávalo se, že je padesátiprocentní šance na úspěch a během procesu může dojít k explozi, uvedla stanice BBC.

Nevybuchlé bomby Tallboy už byly dříve zneškodněny v Německu, Norsku a ve Francii, ale nikdy ne pod vodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám