Hlavní obsah

V Polsku utonul český vodák. Sjížděl jeden z nejobtížnějších toků

Při sjíždění horské řeky Kamienna na polské straně Krkonoš v neděli zahynul český kajakář. Smrt českého občana Novinkám v pondělí potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Mariana Wernerová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Můžeme potvrdit, že včera došlo k utonutí českého vodáka při sjezdu horské říčky v polských Krkonoších. Naše velvyslanectví v Polsku je v kontaktu s rodinou,“ sdělila Wernerová Novinkám.

Podle informací předsedy české Asociace vodní turistiky a sportu Petra Ptáčka v oblasti obce Szklarska Poręba došlo k tomu, že se 38letý muž zachytil pod padlým stromem a nemohl se vyprostit. Náročný terén a divoká voda znesnadňovaly pomoc od ostatních členů skupiny. Po delší době se muže podařilo uvolnit, ale ani následná dlouhá resuscitace nebyla úspěšná.

Padlé stromy jsou velmi nebezpečné, obzvláště na úzkých a prudkých tocích. Je obtížné před nimi v bezpečné vzdálenosti zastavit a loď přenést. Větve ze stromu pak v proudu působí jako vězení, do kterého se člověk zachytne, a zůstává v nich pod vodou uvězněn. Sám si v takové situaci nemá jak pomoci, musí přijít pomoc ze břehu. Je ale otázkou, jak bude rychlá. Proto je důležité stromy nepodceňovat a co nejdříve zastavit.

Kamienna patří k nejdivočejším potokům Polska, obtížnost je okolo WW 5 na šestistupňové škále divoké vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám