Hlavní obsah

V parlamentu EU vyšetřují čínské vazby Zahradila

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský parlament interně vyšetřuje „čínské vazby“ českého europoslance Jana Zahradila (ODS). Tvrdí to web EUObserver, podle nějž je Zahradil vyšetřován kvůli jeho údajnému střetu zájmů ve věci Číny.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Zahradil

Článek

EUObserver označil za nepravděpodobné, že by Zahradil, člen frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR), čelil postihu. Článek se objevil pár týdnů poté, co Čína v reakci na sankce EU uvalila postihy mj. i na několik europoslanců.

Web Politico v únoru napsal, že Zahradil čelí obviněním z porušení pravidel, když neohlásil čínské sponzorování schůzky europoslanců, kteří jsou členy skupiny přátelství EU – Čína. Web tvrdil, že čínská mise při EU platila nápoje a občerstvení na setkání v říjnu 2019.

Čína je největším obchodním partnerem EU, poprvé předstihla Spojené státy

Ekonomika

Vedoucí parlamentní delegace pro vztahy s Čínou Reinhard Bütikofer vytkl, že údaje o čínském sponzoringu se neobjevily ve finančních prohlášeních Zahradila. Ten tvrdil, že informoval předsedu unijního parlamentu Davida Sassoliho.

Reklama

Výběr článků

Načítám