Hlavní obsah

V Německu zatkli údajného strůjce aféry kolem exšéfa rakouské FPÖ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Údajný strůjce aféry kolem bývalého předsedy rakouských Svobodných Heinze-Christiana Stracheho byl po roce skrývání zatčen v Německu. Informoval o tom rakouský deník Die Presse. Julian H. čelí obvinění z nezákonného pořízení zvukové a obrazové nahrávky politika na španělském ostrově Ibiza a rovněž z obchodu s téměř třemi kilogramy kokainu.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Heinz-Christian Strache

Článek

Kauzu loni v květnu odstartovalo zpravodajství německého magazínu Spiegel a německých novin Süddeutsche Zeitung. Ty se dostaly k několikahodinové videonahrávce z roku 2017 z Ibizy, na níž Strache otevřeně hovoří o korupčním jednání.

Zmiňuje například nelegální financování strany a nabízí údajné příbuzné ruského oligarchy zajištění státních zakázek výměnou za protislužby. Na videu se objevil také pozdější šéf parlamentní frakce Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Johann Gudenus.

Šéf rakouských svobodných Strache upadl do léčky a jednal o sporné pomoci z Ruska

Evropa

Soukromý detektiv Julian H. působící v Mnichově na nahrávce vystupuje jako doprovod údajné příbuzné ruského oligarchy a zprostředkovává dohodu mezi ní a Gudenusem.

Aféra otřásla alpskou zemí a v květnu 2019 vedla k pádu koaliční vlády lidovců se Svobodnými. Strache, který byl v té době vicepremiérem, po jejím propuknutí odstoupil ze stranické funkce. Kauza výrazně přispěla k propadu Svobodných v předčasných volbách loni v září. FPÖ v nich získala přes 16 procent, což bylo o bezmála deset procentních bodů méně než v roce 2017. Novou vládu sestavili lidovci kancléře Sebastiana Kurze se Zelenými.

Kurz míří nazpět do kancléřského úřadu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám