Hlavní obsah

V Německu roste počet onemocnění hantaviry

V Německu přibývá lidí, kteří onemocněli hantaviry, píše server týdeníku Focus s odkazem na statistiky Robert-Koch-Institutu. Nejvíce pacientů je v Bádensku-Württembersku, a to 593, v Bavorsku je registrováno dosud 240 nemocných, další jsou v v Osnabrücku a Münsterlandu.

Foto: Profimedia.cz

Hlodavci jsou přenašeči hantavirů.

Článek

Když se hantavirus dostane do lidského organismu, obvykle způsobuje příznaky podobné chřipce, jako je bolest hlavy, bolesti těla, horečka, kašel ale i zvracení a průjem. V těžším průběhu mohou být poškozeny ledviny tak, že pacient končí na dialýze. Vážnější průběh nemoci může končit smrtí. Vakcína proti těmto virům neexistuje.

Od ledna do počátku září letošního roku registrují lékaři v Německu 1184 nemocných. V loňském roce ve stejném období jich bylo 123, do konce roku sice ještě pacienti přibyli, ovšem celkový počet se ustálil na číslu 235.

Současný nárůst nemocných je důsledkem přemnožení drobných hlodavců, kteří jsou hlavními přenašeči virů. V Evropě jsou to například norník rudý a myšice lesní.

Člověk se může nakazit vdechnutím rozprášených výkalů, požitím kontaminované potravy nebo kousnutím zvířete. Inkubační doba je kolem dvou týdnů.

Vzájemný přenos mezi lidmi nebyl zaznamenán.

Reklama

Výběr článků

Načítám