Hlavní obsah

V Německu obžalovali osm radikálů ze založení teroristické skupiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chemnitz

Německý nejvyšší státní zástupce v úterý obžaloval osm členů teroristické buňky Revolution Chemnitz ve věku 21 až 31 let kvůli přípravě vražedných útoků v Berlíně. Ty měly vyústit v situaci podobnou občanské válce, a nakonec i v pád vlády. Informují o tom televizní a rozhlasové stanice NDR a WDR a deník Süddeutsche Zeitung.

Foto: Profimedia.cz

Zatčení členů ultrapravicové teroristické skupiny Revolution Chemnitz

Článek

Všech osm lidí je obžalováno z toho, že založili teroristickou skupinu, potvrdil prokurátor časopisu Der Spiegel. Šest jich nadále zůstává ve vazbě. Podle státního zastupitelství jde o přední představitele skinheadské a neonacistické scény v Chemnitzu a známé fotbalové výtržníky.

Skupina se dala dohromady loni v rámci násilných protestů, které ve východoněmeckém městě Chemnitz (Saská Kamenice) následovaly po vraždě pětatřicetiletého Němce, z níž je obžalován jeden Syřan a jeden Iráčan. Spojili se přes aplikaci Telegram, kde vytvořili chatovací skupinu Plánování revoluce, přes kterou si mimo jiné posílali fotky Adolfa Hitlera.

Chystali útoky na 3. října, kdy si celé Německo připomíná znovusjednocení země z roku 1990. Sedm jich ale bylo zatčeno 1. října v Sasku a Bavorsku. Jedním byl Tom W., který vedl ultrapravicové uskupení Sturm 34, jež chtělo změnit saské město Mittweida a jeho okolí v „nacionálně osvobozenou zónu”.

Snaha skončit s demokracií

Zakladatel skupiny Christian K., který byl zadržen už v půlce září, při výslechu přiznal, že akce v Berlíně měla být provedena tak, aby to vypadalo, že za ní stáli levicoví extremisté, a měla vést k „něčemu, jako je občanská válka, povstání”. Konečným cílem skupiny, která podle vyšetřovatelů počítala i s dalšími útoky, byl pád vlády a zhroucení demokratického pořádku spolkové republiky. [celá zpráva]

Jak konkrétní plány byly, tím si zatím vyšetřovatelé nejsou jisti. Podle nejvyššího státního zastupitelství se ale muži snažili obstarat si zbraně. Odposlechy ukázaly, že se „skupina pokoušela intenzivně získat střelné zbraně“, uvedla už loni mluvčí federální prokuratury Frauke Köhlerová.

Někteří z obžalovaných při výsleších připustili, že pro chystanou říjnovou akci počítali s vražednými útoky, jiní tvrdili, že ve skupině byli jen ze zvědavosti a že měli divný pocit, když se v ní začalo mluvit o zbraních. Ze společného chatu se ale nikdo z nich neodhlásil.

Pět obžalovaných se už 14. září 2018 podílelo na akci, o níž mluvili jako o zkušební a při níž cíleně u rybníka Schloßteich v Chemitzu napadali boxery, tasery a lahvemi lidi, které považovali za migranty nebo stoupence levice. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám