Hlavní obsah

V Mnichově před summitem G7 vzplálo osm policejních aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Několik dní před začátkem summitu skupiny G7, který se koná od neděle na jihu Německa v alpském zámku Elmau, shořelo v Mnichově osm policejních automobilů. Vozy stály před hotelem, kde jsou ubytovaní policisté, kteří mají dohlížet na bezpečnost vrcholné schůzky. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na mluvčího mnichovské policie.

BEZ KOMENTÁŘE: V Mnichově před summitem G7 vzplálo osm policejních autVideo: AP

 
Článek

Podle DPA vyšetřovatelé pracují s verzí žhářství.

Po útoku, který se stal ve středu kolem třetí hodiny ranní před mnichovským hotelem a při němž nebyl nikdo zraněn, pátral po možných pachatelích nad městem i vrtulník. Zatím nebyl nikdo dopaden, uvedl mluvčí.

Foto: Ayhan Uyanik, Reuters

Ohořelá policejní auta v Mnichově

Před summitem skupiny velkých světových ekonomik G7 (Británie, Francie, Spojené státy, Kanada, Německo, Japonsko a Itálie) plánují různé nevládní organizace demonstrace, jimiž chtějí jejich organizátoři upozornit na řadu globálních problémů od oteplování klimatu přes hlad po sociální problémy způsobené růstem cen.

Foto: Ayhan Uyanik, Reuters

Ohořelá policejní auta v Mnichově

Franz Haslbeck z protestního hnutí Stop G7 Elmau se od žhářského útoku na policejní vozy v Mnichově distancoval. Agentuře DPA řekl, že žádná z organizací v tomto hnutí s útokem nemá nic společného. Zdůraznil, že hnutí Stop G7 Elmau chystá pokojné manifestace.

Podle DPA ale nejde o první incident související s nadcházejícím summitem. V úterý policie zaznamenala v bezpečnostním okruhu místa konání vrcholné schůzky manipulace s elektrickými rozvodnými skříněmi a našla v okolí také nasprejované nápisy „G7 verschieben” (Přesuňte G7) nebo „No G7” (Žádný G7).

Scholz, Macron a Draghi navštíví Kyjev ještě před summitem G7, píše Bild

Válka na Ukrajině

Summit G7, který potrvá do úterý, bude provázet řada demonstrací. V bavorské metropoli Mnichově pořádá v předvečer vrcholné schůzky víc než 15 organizací, včetně německé pobočky Světového fondu na ochranu přírody (WWF) či Svazu na ochranu přírody Německa (NABU), protestní akci, na níž organizátoři očekávají několik tisíc lidí z Německa i dalších evropských zemí. Několik protestů bylo svoláno také do města Garmisch-Partenkirchen, které se nachází v blízkosti zámku.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová v pondělí ujistila, že účastníkům summitu nehrozí nebezpečí. V Garmisch-Partenkirchenu bude na bezpečnost dohlížet okolo 7000 policistů, v celém Bavorsku bude kvůli summitu v pohotovosti 18 tisíc policistů. Německo také z bezpečnostních důvodů až do 3. července dočasně obnovilo hraniční kontroly. Chce tak případné evidované násilníky a radikály zastavit již při vstupu do země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám