Hlavní obsah

V maďarském uprchlickém táboře se do sebe pustilo 200 migrantů

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

Masová rvačka mezi migranty vypukla v neděli večer v uprchlickém táboře Kiskunhalas na jihu Maďarska. Televizi M1 to v pondělí ráno potvrdil bezpečnostní poradce maďarského premiéra György Bakondi.

Foto: MTI

Maďarští policisté. Ilustrační foto

Článek

Do potyčky se nejdřív zapojilo asi dvacet občanů Alžírska, Sýrie, Pákistánu a Mongolska.

„Mlátili se holýma rukama, ale později použili nohy od stolů a židlí. Po zásahu bezpečnostní služby byli vytlačeni z budovy, ale konflikt pokračoval na dvoře, kde se do rvačky zapojilo až 200 lidí,“ uvedl Bakondi.

Na místo byla přivolána policie, která dostala situaci v táboře pod kontrolu až v pozdních nočních hodinách. Agentura MTI uvedla, že při bitce bylo zraněno devět migrantů, z nichž osm bylo ošetřeno v nemocnici.

Proč se rvačka strhla, není dosud jasné. „Policie vyšetřuje příčinu konfliktu,“ dodal Bakondi.

Konflikty se opakují

V uprchlickém táboře Kiskunhalas zaznamenala policie konflikty mezi migranty i v minulosti. Začátkem července zde došlo k rvačce mezi běženci z Maroka kvůli hádce o televizní program.

Asi stovka Pákistánců se zde vzbouřila před měsícem. Kritizovali pomalé vyřizování svých žádostí o azyl a chtěli přeložit do táborů s volným režimem pohybu.

Asi největší konflikt se stal 1. června, kdy se vzbouřilo 300 migrantů, kteří se chtěli vydat na pochod do Budapešti. Zabránily jim v tom stovky policistů, kteří byli povoláni na místo. Uprchlíci si stěžovali na životní podmínky v uzavřeném objektu a na příliš pomalé vyřizování žádostí o azyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám