Hlavní obsah

V Jaslovských Bohunicích hrozila katastrofa podobná Fukušimě

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátého ledna 1976 vystřelil článek z reaktoru jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích a narazil do stropu. „Z otevřeného kanálu se začal valit radioaktivně kontaminovaný chladící plyn,“ vzpomíná na chvíle hrůzy Viliam Pačes (61).

Foto: Reuters

Odstavená jaderná elektrárna v Jaslovských Bohunicích

Článek

Byl to právě on, komu se podařilo otevřený kanál uzavřít a zabránil tak podobné katastrofě, jaká se v těchto dnech odehrává v japonské Fukušimě.

Pačes podle deníku Nový čas dostal při zásahu silnou dávku radioaktivity, bylo mu nevolno, ale přežil. Doposud neměl žádné vážnější zdravotní problémy. Celý život pracoval v Jaslovských Bohunicích. „Těžko říct, zda mám takový odolný organismus, nebo je to tím, že jsem malé dávky záření dostával prakticky stále a moje tělo si na ně zvyklo,“ dodal Pačes.

Jak sám říká, po této zkušenosti již přesně ví, co nyní prožívají v Japonsku. „Ty stavy jsou velmi podobné. Taky hrozilo, že reaktor nebude možné chladit a dojde ke katastrofě,“ uvedl Pačes.

Za to, že riskoval život, aby zabránil katastrofě, dostal v roce 2008 od prezidenta Ivana Gašparoviče Kříž Milana Rastislava Štefánika.

Reklama

Výběr článků

Načítám