Hlavní obsah

V Itálii ruší třetinu poslaneckých míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italský parlament odsouhlasil ústavní zákon, jímž se zruší třetina poslaneckých míst, napsala agentura DPA. Pro hlasovalo 553 poslanců, 14 bylo proti a dva se zdrželi hlasování. Zákon podpořily téměř všechny politické strany. Ke schválení ústavních změn by stačila absolutní většina 316 hlasů.

Foto: Profimedia.cz

Budova italského parlamentu v Římě

Článek

Opatření se bude týkat poslanecké sněmovny, která vzejde z voleb naplánovaných na rok 2023. Zákon snižuje počet poslaneckých mandátů v parlamentu z nynějších 630 na 400, senát zeštíhlí z 315 křesel na 200.

Senát tuto změnu již schválil. Normu prosazovalo především Hnutí pěti hvězd. Jeho šéf Luigi Di Maio hlasování komentoval jako „velké vítězství italského národa“. Hnutí pěti hvězd tvrdí, že díky seškrtání stovek poslaneckých a senátorských míst země ušetří stovky milionů eur a parlament bude pracovat efektivněji.

Další řádné parlamentní volby jsou v Itálii naplánované na jaro roku 2023. Aby bylo možné početně obě italské parlamentní komory zmenšit, musí se nově navrhnout volební obvody. Diskutuje se také o změně volebního práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám