Hlavní obsah

V Hamburku se porvalo dvě stě běženců

Hamburg

Německá policie musela zasahovat kvůli rozbrojům mezi dvěma velkými skupinami běženců ze Sýrie a Afghánistánu v hamburském uprchlickém středisku. Potyčky mezi dvěma sty migranty si vyžádaly čtyři zraněné i materiální škody. Ministr vnitra upozornil, že uprchlíci mají právo na důstojné zacházení, ale musejí dodržovat zákony a nesmějí vyvolávat střety.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

"Každý, kdo k nám přijde, musí přijmout a dodržovat náš systém hodnot a pravidel. To znamená, že každý řekne úřadům své pravé jméno i skutečnou zemi, odkud přichází. Patří k tomu i to, že se lidé nebudou prát a že budou respektovat ostatní lidi, bez ohledu na jejich víru a pohlaví," prohlásil ministr vnitra SRN Thomas de Maiziére po noční potyčce v Hamburku.

Ministr zdůraznil, že migranti mají právo na respekt: "Každý, kdo sem přichází, má právo na to, aby se k němu přistupovalo slušně, s respektem a důstojně. Krajně pravicové nadávky a zločiny, které sahají až k výhrůžkám smrtí, nesmíme připustit a budeme proti nim bojovat celou silou právního státu."

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dodal, že mnoho uprchlíků v zemi zůstane. „Nemůžeme je tady jenom trpět, musíme je plně přijmout mezi sebe. Stanou se našimi sousedy, našimi spoluobčany," uvedl dál ministr.

Nepokoje v Hamburku

V záchytném zařízení v hamburské městské části Bergedorf muselo zasahovat 50 policistů, protože zhruba 200 uprchlíků se už v průběhu středy opakovaně pouštělo do vzájemných potyček. Policie zásah zahájila kolem půlnoci, když migranti zapálili popelnici. Akce trvala dvě hodiny, nikdo nebyl zatčen.

Zraněni byli dva šestnáctiletí mladíci na hlavě, neupřesněná zranění utrpěl osmnáctiletý migrant a jeden pracovník bezpečnostní služby.

Poničeno bylo i zařízení ubytovny, migranti ulamovali hliníkové a dřevěné nohy nábytku, které použili jako zbraně.

Násilné incidenty nejsou v německých uprchlických ubytovnách vzácností. Například ve středoněmeckém Kasselu si hromadné potyčky mezi běženci v uprchlickém centru vyžádaly v poslední době desítky zraněných.

Reklama

Výběr článků

Načítám