Hlavní obsah

V Dánsku zadrželi čtyři lidi chystající útok na noviny

Kodaň
Aktualizováno

V Dánsku byli ve středu zadrženi čtyři lidé, které tajná služba podezřívá z přípravy teroristického útoku na noviny Jyllands Posten, které otiskly karikatury Proroka Mohameda, uvedla BBC.

Článek

Skupinu odhalila dánská bezpečnostní a zpravodajská služba PET, která při akci úzce spolupracovala se švédskými kolegy. Podle ní tři ze čtyř zadržených byli lidé žijící ve Švédsku. Do Dánska přicestovali v úterý v noci. Všichni tři měli švédské občanství, ale jeden z nich pocházel z Tuniska a jeden z Libanonu. Čtvrtý zadržený muž byl irácký uprchlík, který v Kodani žádal o azyl.

Pátého člena údajné teroristické skupiny zadrželi švédští policisté. Byl jím švédský občan tuniského původu.

Podle ředitele PET Jakoba Scharfa se podařilo zabránit "bezprostředně hrozícímu teroristickému útoku". U zadržených byla zajištěna pistole s tlumičem a ostré munice. Popsal je jako "militantní islamisty".

Dánský ministr spravedlnosti Lars Barfoed označil chystaný útok za dosud nejvážnější teroristickou hrozbu v Dánsku. "Je hrozné, že skupina militantních islamistů zjevně měla konkrétní plány na provedení velmi vážného teroristického útoku v Dánsku," prohlásil Barfoed.

Odplata za karikatury

Skupina se podle PET chystala k útoku na kodaňskou redakci deníku Jyllands Posten, který v roce 2005 rozlítil muslimy na celém světě zveřejněním karikatur muslimského proroka Mohameda s turbanem ve tvaru bomby.

Podezřelí podle PET chtěli v kodaňské pobočce Jyllands Posten pozabíjet co nejvíc lidí.

Deník Jyllands-Posten byl kvůli karikaturám několikrát terčem útoku, připomíná ČTK. Naposledy letos v září byl zadržen Čečenec, kterému v rukou předčasně vybuchl dopis s náloží určený listu. [celá zpráva]

V září rovněž byli zadrženi tři Kurdové podezřelí z příprav atentátu proti listu. Také autor karikatur Kurt Westerwaard v minulosti těsně unikl atentátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám