Hlavní obsah

V Calais se vyhrocuje situace s přistěhovalci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Calais
Aktualizováno

Napětí kolem přistěhovalců, kteří se chtějí dostat z francouzského přístavu Calais do Británie, sílí. Počet těchto migrantů se zvýšil a násilnosti poprvé vypukly i v ulicích města. Místní úřady mobilizovaly 350 policistů a slíbily posílit policejní hlídky o nejméně 100 dalších mužů. Uvedla to v pátek francouzská média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté honili migranty mezi čekajícími kamiónyVideo: Reuters

 
Článek

V táborech u přístavu je podle odhadů kolem 2300 nelegálních přistěhovalců, zatímco minulý týden jich zde bylo asi 1400 až 1500.

Běženci svádějí v okolí Calais mezi sebou bitky a snaží se v přístavu dostat přes policejní ostrahu do kamiónů, které čekají na odplutí trajektem do Británie. Ve středu policie ukončila slzným plynem rvačku mezi etiopskými a eritrejskými migranty v ulici Calais, kam ilegální migranti chodí nakupovat do levných obchodů.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Přistěhovalci ve frontě na jídlo nedaleko calaiské radnice

"Už to není jako dřív. Již deset let se potýkáme s přistěhovalci, ale nyní je násilí i ve městě a to už je příliš," citoval web deníku Le Monde jednu obyvatelku města.

Začátkem týdne zahynula u Calais 16letá Etiopanka, kterou srazilo auto, když se snažila přejít dálnici. Jeden africký přistěhovalec skončil v nemocnici poté, co se zranil při skoku na kamión z mostu u přístavního terminálu.

Imigranti nechápou, proč po překonání takové dlouhé a často nebezpečné cesty přes více zemí nemohou nakonec do Británie, kde podle nich platí lepší podmínky pro práci a azyl než jinde v Evropě. "Proč nás všichni nechají dostat se až sem, ale ne do Anglie?" citovala média 27letého Súdánce.

V hledáčku jsou další přístavy

Francie a Británie se v polovině minulého měsíce dohodly na společném řešení situace přistěhovalců v Calais. Londýn na to slíbil přispět 15 milióny eur (416 miliónů korun). Počítá se například s vybudováním lépe zajištěného hlídaného parkoviště pro kamióny, vysokých plotů u přístavu, většího počtu kontrolních stanovišť, ale i s péčí o přítomné migranty.

Foto: Pascal Rossignol , Reuters

Migranti číhají na příležitost k naskočení do kamiónu směřujícímu do Velké Britáie.

Přístav Calais se 75 000 obyvatel se podle komentářů stává nedobytnou pevností a zdejší běženci z Afriky, Asie a Blízkého východu by se mohli začít pokoušet o přeplutí do Británie v jiných francouzských přístavech. Podle očitých svědků se již na některých jiných místech pobřeží Lamanšského průlivu nelegální přistěhovalci objevili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám