Hlavní obsah

V Británii zemřel nejstarší muž světa, bylo mu 113 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ovingdean
Aktualizováno

V Británii ve věku 113 let zemřel nejstarší veterán z první světové války a zároveň nejstarší muž světa. Henry Allingham se narodil v roce 1896 a během války sloužil v britském námořnictvu.

Foto: Profimedia.cz

Henry Allingham

Článek

Zpráva o jeho sobotním úmrtí pochází z pečovatelského domova St. Dunstan v Ovingdeanu, kde v posledních letech žil.

„Do posledních chvil byl velmi aktivní, nedávno oslavil 113. narozeniny na lodi HMS President spolu s rodinou. Měl veselého ducha a zároveň představoval posledního z generace, která toho pro nás tolik vykonala. Mezi obyvateli i zaměstnanci domova měl mnoho přátel. Měl ryzí charakter a budeme ho postrádat,“ řekl ředitel pečovatelského domova Robert Leader.

Henry Allingham sloužil během první světové války u britského námořnictva a v armádě sloužil i při druhém světovém konfliktu, kdy pomáhal vyvíjet obranné systémy.

Kromě toho, že byl nejstarším válečným veteránem, minulý měsíc se stal také nejstarším mužem na světě vůbec poté, co ve věku 113 let zemřel Japonec Tomodži Tanabe.

Svým věkem Allinghama překonalo jen deset žen. Nejstarší z nich je Američanka Gertrude Bainesová, které bylo v dubnu 115 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám