Hlavní obsah

V Británii uvěznili nejmladšího teroristu. Jsem od přírody sadista, chlubil se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Na šest let a osm měsíců poslal v úterý britský soud do vězení teprve sedmnáctiletého mladíka, který plánoval teroristické útoky ve městě Durham na severovýchodě Anglie. Mladík, který sám sebe označil za neonacistu a sadistu, je podle zpravodajské stanice BBC nejmladším člověkem v Británii usvědčeným z plánování podobných atentátů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mladík, jehož jméno úřady nezveřejnily, se ve svém deníku zmiňoval o „nevyhnutelné rasové válce” a sestavil seznam cílů v Durhamu, které bude třeba v případě „guerillové války” napadnout. Jsou mezi nimi například pošta, pasový úřad, banky, budovy místní správy, hospody či školy, „které slouží jako střediska indoktrinace mládeže”. Žhářské útoky zápalnými láhvemi plánoval na synagogy v Durhamu a okolí.

Mladý muž si podle BBC vedl seznam „zbraní, které bych si koupil”, a na internetu vyhledával rasistický a krajně pravicový obsah. Podrobně studoval například řadu masových útoků v USA a v Evropě. Na internetu se snažil získat i dusičnan amonný, který se využívá při výrobě jednoduchých výbušnin.

Terorista z Londýna: Do školy nosil fotku Usámy bin Ládina a v Británii chtěl právo šaría

Evropa

Policisté nyní sedmnáctiletého mladíka zadrželi loni v březnu. V listopadu jej soud shledal vinným z šesti trestných činů včetně přípravy teroristického útoku a v úterý mu uložil trest. Obviněný sám sebe při procesu označil za „neonacistu” a „sadistu od přírody”.

„Případy, jako je tento, ukazují, jakým hrozbám čelí naši mladí lidé na internetu,” uvedl vyšetřovatel kauzy Martin Snowden. Varoval, aby lidé nepodceňovali možnost radikalizace na internetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám