Hlavní obsah

V Británii prudce roste počet kokainistů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Británie čelí nástupu kokainu. Uvedl to britský Úřad národního zdraví (NHS) s tím, že počet nezletilých uživatelů této drogy, kteří museli být léčeni, vzrostl v letech 2008-2009 proti letům 2005 a 2006 o 65 procent na 745 případů. Droga se však šíří i mezi dospělými, ve skupině lidí mezi osmnácti a 24 lety se počet lidí léčených kvůli závislosti na kokainu zdvojnásobil na 3005, informoval v úterý list Guardian.

Článek

Každý desátý obyvatel Anglie a Walesu někdy ve svém životě užil kokain, uvádí současně zpráva.

Poradní výbor pro zneužívání drog (AMCD) ve svém vlastním výzkumu zjistil, že ve věkové skupině 16 až 59 let vzrostl počet uživatelů kokainu od roku 1996 pětkrát.

Předseda AMCD profesor Les Iversen vycházel ze statistiky, podle níž ve  skupině 16 až 59 let vzrostl počet uživatelů z 0,6 procenta v roce 1996 na tři procenta v roce 2009. V užší skupině 16 až 24 let loni užilo kokain 6,6 procenta, zatímco v roce 1996 to bylo jen 1,3 procenta.

Iversen také zdůraznil, že zatímco počet uživatelů kokainu roste, jeho kvalita se snižuje, neboť je stále více řezaný.

Doufá také, že varovná čísla ukazují na rizika této drogy mnohými považovanou za bezpečnou.

Zpráva NHS současně uvádí, že tři čtvrtiny uživatelů míchají kokain s alkoholem, což může vážněji poškodit srdce a činí to jeho uživatele mnohem násilnějšími.

Reklama

Výběr článků

Načítám