Hlavní obsah

V Bratislavě otevřeli výstavu ke 100. výročí vzniku Československa

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ivan Vilček (Bratislava)

České Národní muzeum a Slovenské národní muzeum společně připravily výstavu ke 100. výročí vzniku Československa. Výstavu otevřeli ve čtvrtek na Bratislavském hradě za přítomnosti nejvyšších představitelů České republiky a Slovenska.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava)

Část expozice nově otevřené výstavy

Článek

Zahájení výstavy se zúčastnil slovenský prezident Andrej Kiska, český premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a slovenský premiér Peter Pellegrini (Směr-sociální demokracie).

Výstava mapuje dějiny společného státu přes jeho osudové okamžiky i běžný život obyvatel Československa. Projekt prezentuje okolnosti, za nichž společný stát vznikl, jak vypadal život v Československu, které legendární produkty se v republice vyráběly a jak žili jeho obyvatelé.

Nechybí mnichovská dohoda

Součástí výstavy je například soubor originálních dokumentů, které sehrály zásadní roli v dějinách Československa a osudech jeho obyvatel. Jsou mezi nimi Pittsburská dohoda, Mnichovská dohoda, Vídeňská arbitráž, tzv. Protokol Hácha-Hitler a další.

Mnichovská dohoda

Na výstavě je k vidění rovněž standarta prezidenta T. G. Masaryka, kterou ručně vyšily ženy z rodiny Pechů z jeho rodného Hodonína. Delegace města ji předala prezidentovi v den jeho 70. narozenin 7. března 1920. Vzhledem k tomu, že oficiální prezidentská standarta v té době ještě nebyla vyrobena, vlála tato „neoficiální“ krátký čas nad Pražským hradem.

Poté byla umístěna v jedné z reprezentačních místností s oznámením „Dar hodonínských občanů velkému synu“.

Po Masarykově smrti byla vrácena rodině Pechů, kde se dědila po tři generace. V období okupace byla zakopána na pozemku rodiny. Do Národního muzea se dostala v roce 1986.

Na výstavě je k vidění například i zlatá medaile krasobruslaře Ondreje Nepely z olympiády v Sapporu 1972. Výstava se na podzim přestěhuje do Prahy a 28. října v den výročí vzniku Československa bude zpřístupněna v rekonstruované historické budově Národního muzea.

Reklama

Výběr článků

Načítám