Hlavní obsah

Běloruský velvyslanec na Slovensku kritizoval Lukašenka. Teď se vrací do vlasti

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Odcházející běloruský velvyslanec na Slovensku Ihar Ljaščeňa (52) se v úterý vrací do vlasti. „Po návratu možná zjistím, že jsem drogový dealer nebo že s sebou přivážím miliony eur na podporu revoluce proti prezidentu Lukašenkovi,” řekl Ljaščeňa na rozlučkové tiskové konferenci v Bratislavě.

Foto: Ministerstvo zahraničí SR, Právo

Ihar Ljaščeňa

Článek

Velvyslanec zdůraznil, že se nevrací do země, kde zvítězilo Pražské jaro. Ljaščeňa je prvním a dosud jediným běloruským diplomatem, který se vzepřel Lukašenkovu režimu a postavil se na stranu protestujících Bělorusů. Při návratu do vlasti věří, že veřejnost bude pro něho a jeho rodinu jakousi ochranou a zárukou bezpečnosti.

Jako NKVD, běloruský velvyslanec na Slovensku odsoudil policejní násilí ve vlasti

Evropa

Ljaščeňa zveřejnil 16. srpna video, v němž kritizoval Lukašenkův režim, podpořil demonstranty a žádal férové volby. Zásah bezpečnostních složek označil za oživení tradic sovětské tajné policie NKVD. Pak požádal o uvolnění z funkce.

Ljaščeňa je kariérním diplomatem a v minulosti působil také jako asistent prezidenta Lukašenka pro zahraničněpolitické záležitosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám