Hlavní obsah

V Bělorusku vyšlo do ulic 100 tisíc lidí, policie použila slzný plyn

V Bělorusku se v neděli opět demonstruje proti autoritářskému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Podle agentury DPA se do protestů navzdory přítomnosti velkého počtu policistů a vojáků zapojilo více než 100 tisíc lidí. Agentura Ria Novosti s odkazem na běloruské ministerstvo vnitra uvedla, že bezpečnostní síly proti demonstrantům ve městě Lida na západě země použily slzný plyn a zadržely desítky lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bělorusko protestuje proti Lukašenkovi Video: Reuters

 
Článek

Centrum hlavního města Minsku podle DPA uzavřely stovky policistů a vojáků. Úřady v centru města uzavřely některé stanice metra a vypnuly vysokorychlostní internet pro mobilní telefony, aby lidem zkomplikovaly domluvu ohledně protestů.

Evropská unie zařadí Lukašenka na sankční seznam

Evropa

„Dnes je zvláštní den,” uvedla opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská. Ta před necelými dvěma týdny vyzvala prezidenta, aby do dneška odstoupil a propustil všechny politické vězně, jinak zemi v pondělí ochromí celostátní stávka.

Desetitisíce Bělorusů vyrazily do ulic. Policie proti nim použila vodní dělo

Evropa

Lukašenko vládne v Bělorusku už 26 let a letos v srpnu ho ústřední volební komise opět vyhlásila vítězem prezidentských voleb. Opozice, Evropská unie, Spojené státy i další země považují výsledky za zmanipulované.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V sobotu protestovaly proti prezidentovi ženyVideo: Reuters

Protesty v Bělorusku pokračují už dva a půl měsíce, a to přes četné zatýkání a mnohdy brutální zákroky bezpečnostních sil vůči demonstrantům. Nejvíce lidí vychází do ulic protestovat proti Lukašenkovi právě v neděli.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Nedělní protesty v Bělorusku

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Policisté se chystají na demonstraci

Reklama

Výběr článků

Načítám