Hlavní obsah

V Bělorusku odsoudili dva novináře, stěžovali si na mučení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Dva uvěznění běloruští novináři si v sobotu před soudem v Mogilevu stěžovali na to, že byli ve vazbě mučeni, soud je ale odsoudil do vězení za účast na nepovoleném shromáždění, uvedla agentura AFP. Novinář z mogilevského zpravodajského portálu Uladzimir Lapcevič a dopisovatel německé stanice Deutche Welle Aljaksandr Burakov si podle serveru Naša Niva mají za mřížemi odpykat 20 dnů.

Foto: Maxim Guchek, ČTK/AP

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

Oba novináře zadrželi ve středu v Mogilevu, kam přijeli informovat o soudním procesu se zadrženým opozičním politikem a spisovatelem Pavlem Sevjaryňcem a pěti spoluobžalovanými z vyvolávání masových nepokojů. Novináře před budovou soudu ale podle agentury AP zadržela policie a obvinila je z "nepovoleného shromáždění".

Burakov před soudem uvedl, že ve vazbě byl podroben "mučení a nelidskému zacházení": dozorci jej v noci opakovaně budili a nutili se svléknout. Oba novináři na protest zahájili hladovku.

Novinářky natáčely v Bělorusku demonstrace, dostaly dva roky vězení

Evropa

Deutsche Welle vyzvala běloruské úřady, aby okamžitě zrušily rozsudek. Stanice uvedla, že režim prezidenta Alexandra Lukašenka zachází s novináři čím dál tvrději. "Důrazně protestujeme proti porušování ústavou zaručených svobod v Bělorusku," uvedl generální ředitel stanice Peter Limbourg.

Bělorusko zažilo bezprecedentní masové protesty proti režimu po prezidentských volbách z loňského srpna, jejichž vítězem úřady opět vyhlásily Lukašenka. Lidé vyšli do ulic protestovat proti zfalšování voleb, ale pořádkové síly po čase potlačily demonstrace, desítky tisíc lidí zadržely a opoziční vůdce uvěznily či přiměly k emigraci.

Následně se zaměřily na likvidaci nezávislých médií. Podle běloruského sdružení novinářů je aktuálně 16 žurnalistů ve vězení, dodala AFP.

Lukašenko: žádná amnestie, plná imunita a nová ústava

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám