Hlavní obsah

V Belfastu na sebe opět útočí katolíci s protestanty

Novinky, rei
Belfast
Aktualizováno

V severoirském hlavním městě se v noci na středu střetlo na 700 katolíků s protestanty. Vrhali Molotovovy koktejly, kameny a cihly a sporadicky se ozývala i střelba. Jedna střela zasáhla do nohy agenturního fotografa. Několik domů bylo poničeno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Belfastu na sebe opět útočí katolíci s protestantyVideo: Reuters

 
Článek

Největší násilnosti za posledních deset let ve východní části města pokračovaly druhou noc po sobě. Kromě fotoreportéra, jehož stav je stabilizovaný, byli ještě zraněni tři muži. Dva utrpěli popáleniny, třetí má po zásahu cihlou naštípnutou lebku.

Znepokojení ze situace vyjádřila místní poslankyně Naomi Longová. „Když máte v ulicích zbraně, je jasné, že tady je záměr vzít život. Je potřeba, aby lidé couvli zpět a opravdu se zamysleli nad tím, co činí,“ řekla BBC.

Také při pondělních srážkách se střílelo, přičemž se terčem stali zasahující policisté. Dva z nich při tom byli zraněni.

V minulosti byly střety mezi severoirskými katolíky a protestanty časté. Po dohodě před 13 lety ovšem násilnosti z ulic téměř vymizely. Východní Belfast je ale tradičním ohniskem sektářského násilí a v uplynulých měsících zde zaznamenali několik incidentů.

Policejní velitel Alan McCrum oznámil, že nynější střety vyvolali probritští loajalisté z polovojenské skupiny Sbor ulsterských dobrovolníků (UVF).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám