Hlavní obsah

V Albánii zastřelili tři demonstranty

– Tirana • Aktualizováno

Policie v albánském hlavním městě Tiraně v pátek zastřelila tři demonstranty, uvedla agentura Reuters. V ulicích protestovalo na 20 000 lidí proti vládě a žádalo předčasné volby. Prezident Bamir Topi, ale i vůdce opozičních socialistů, za nimiž demonstranti stojí, vyzvali ke klidu.

Foto: Arben Celi, Reuters

Demonstrace v Tiraně

Článek

"Máme tu dva mrtvé civilisty. Stopy ukazují, že byli střeleni zblízka pistolí malé ráže. Byli už mrtví, když je sem přivezli," citovala nejprve státní televize lékaře tiranské vojenské nemocnice. Agentura AP následně upřesnila, že zemřel další demonstrant.

Střety demonstrantů s bezpečnostními složkami vypukly před budovou vlády. Protestující na příslušníky házeli dlažební kostky. Došlo také na zapalování aut. Mezi zraněnými je sedmnáct policistů a vojáků a 22 civilistů.

Foto: Arben Celi , Reuters

Demonstrace v Tiraně

Policie odpověděla použitím slzného plynu, vodního děla a umělých projektilů. Snažila se dav dostat od budovy vlády, ale to se jí nepodařilo.

Násilnosti následují po měsících napětí mezi vládou a opozičními socialisty, které narostlo tento týden po nových obviněních o vládní korupci. Opozice odmítá od voleb v roce 2009 uznat jejich výsledek.

Foto: Arben Celi, Reuters

Policie nasadila i vodní dělo.

Reklama

Výběr článků

Načítám