Hlavní obsah

Uprchlíci by mohli vyřešit vylidňování Srbska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Srbsko by mělo požádat běžence, kteří přes jeho území přecházejí do bohatších částí Evropy, aby se v této balkánské zemi usídlili, a pomohli tak vyřešit její vylidňování. Podle informací agentury Reuters to navrhuje srbská pověřenkyně pro rovnoprávnost Brankica Jankovičová.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Uprchlíci na cestě ze Srbska do Maďarska

Článek

Srbsko se dlouhodobě potýká s klesající porodností i odlivem mladých lidí. Ti hledají práci v západní Evropě a Severní Americe. Počet obyvatel země tak od roku 2002 klesl o více než pět procent. Stovky vesnic se prakticky vylidnily, píše Reuters.

"Měli bychom zvážit, zda migrantům nenabídnout, aby zůstali v těch částech Srbska, které jsou prázdné," řekla Jankovičová v televizní stanici B92. Dodala, že případní noví obyvatelé Srbska by museli projít výběrem a podrobnou bezpečnostní prověrkou.

Přes srbské území letos prošlo okolo 100 000 běženců během cesty na sever k maďarské hranici. Mnoho migrantů pochází ze Sýrie.

Kritické ohlasy

Návrh Jankovičové, kterou do funkce pověřenkyně pro rovnoprávnost navrhla vládnoucí koalice vedená konzervativní Srbskou pokrokovou stranou, vyvolal kritické ohlasy.

Ředitelka bělehradského Střediska pro euro-atlantická studia Jelena Miličová řekla, že by návrh vedl k "etnickému inženýrství". "Je nesmyslné, aby se migranti, i kdyby s tím měli souhlasit, usazovali ve vylidněných oblastech," uvedla. "Jak by se měli integrovat do společnosti, pokud by žili v částech země, kde nejsou lidé ani žádná ekonomická aktivita," dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám