Hlavní obsah

Únos Vietnamce vládním speciálem? Mohlo jít o zneužití pohostinnosti, říká slovenská ministryně

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská ministryně vnitra Denisa Saková (Směr-sociální demokracie) tvrdí, že pokud bylo Slovensko v roce 2017 zapleteno do únosu vietnamského občana Trinh Xuan Thanha, bylo to nevědomě a mohla být zneužita slovenská pohostinnost. Thanh byl ve Vietnamu odsouzen na doživotí za zpronevěru a špatné hospodaření ve firmě PetroVietnam, které měl způsobit škodu ve výši zhruba 150 milionů dolarů (3,3 miliardy korun).

Foto: Reuters

Trinh Xuan Thanh

Článek

Thanh požádal v Německu o azyl, ale v červenci 2017 měl být agenty vietnamské tajné služby unesen z Berlína přes Česko do Bratislavy. Ve slovenském hlavním městě tehdy jednala vietnamské delegace vedená ministrem vnitra To Lamem.

Při odletu z Bratislavy do Moskvy zapůjčila slovenská strana vietnamské delegaci vládní speciál, v němž měl být i unesený Thanh. Tímto způsobem se Thanh dostal ze schengenského prostoru a ve Vietnamu byl poté postaven před soud.

Foto: Profimedia.cz

Denisa Saková při jmenování ministryní vnitra. Na snímku se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim

„Pokud se prokáže, že vietnamská delegace zneužila slovenskou pohostinnost, tak budou na úrovni diplomatických kroků přijata opatření. Deklaroval to předseda vlády, ministr zahraničních věcí i já,“ řekla Saková podle agentury TASR.

Let schvaloval Kaliňák

Všechny lety ministrů a jiných ústavních činitelů vládním speciálem povoluje podle Sakové v rámci své kompetence ministr vnitra. Tím byl v době únosu Robert Kaliňák (Směr), který z funkce odstoupil loni v březnu po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Kaliňák se v případu únosu podrobil testu na detektoru lži. Ten podle něj ukázal, že o únosu nevěděl.

Saková loni v srpnu zbavila mlčenlivosti policisty, kteří zabezpečovali loňskou návštěvu vietnamského ministra vnitra v Bratislavě.

„Na oficiální návštěvu vietnamského ministra vnitra přicestovali čtyři Vietnamci, ale z Bratislavy jich odletělo dvanáct,“ upozornil deník Sme s tím, že do vládního speciálu nastoupili patrně únosci i unesený.

„Pokud se prokáže, že Vietnamci využili slovenský vládní speciál k únosu svého občana, nemůže to zůstat bez důsledků. To se určitě projeví na zhoršení bilaterálních vztahů s Vietnamem,“ řekl loni slovenský premiér Peter Pellegrini (Směr).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám