Hlavní obsah

Ukrajinský radikál Jaroš založil nové nacionalistické hnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lvov

Vůdce ukrajinských pravicových radikálů a bývalý šéf Pravého sektoru Dmytro Jaroš založil ve Lvově novou nacionálně orientovanou organizaci. Skupina zvaná Jarošova státní iniciativa (DIJa), která se označuje za „národní hnutí”, chce působit celostátně a chystá se zapojit i do příštích parlamentních voleb.

Foto: Právo

Dmytro Jaroš na snímku z roku 2015

Článek

„Jaká bude struktura DIJa, o tom se teprve debatuje. Ale budeme různými způsoby vysílat své lidi do mocenských struktur,” řekl Jaroš na tiskové konferenci ve Lvově. Z jeho dalších slov je ale jasné, že opět půjde o militantní organizaci: „Ruská agrese neumožňuje rozvinout (na Ukrajině) veřejné iniciativy, ale bez pořádku v týlu vojenské problémy nevyřešíme a okupovaná území neosvobodíme.”

Jaroš jako šéf Pravého sektoru vedl ukrajinské ultranacionalisty řadu let, bojoval pod jejich praporem proti separatistům na východě země a dostal se v předloňských volbách i do parlamentu. Pravý sektor jako politická strana ale ve volbách neuspěl, v říjnu 2014 získal jen 2,3 procenta hlasů a zůstal pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do sněmovny. Do parlamentu se dostal jen Jaroš, který vyhrál v jednomandátovém obvodu v Dněpropetrovské oblasti, kde se hlasovalo většinovým systémem.

Jaroš se s Pravým sektorem loni v listopadu rozešel.

Aktivisté hrozí blokádou ruských kamiónů

Poté, co se Rusko a Ukrajina domluvily, že si navzájem přestanou blokovat kamiónovou dopravu, oznámili ve čtvrtek ukrajinští radikální aktivisté, že jsou připraveni okamžitě opět blokovat ruskou dopravu. Oznámila to podle Ukrajinské pravdy organizace Karpatská sič.

Organizace si stěžovala, že vláda s aktivisty nejednala: „Ukrajinská vláda 24. února oficiálně oznámila, že je připravena obnovit průjezd ruských kamiónů už 25. února, aniž by jednala s ukrajinským národem a přihlédla k jeho názoru. Vláda nás, účastníky blokády, používá jen jako trumf při obchodech s nepřítelem.”

Vyzvala ji k revokaci rozhodnutí: „Dáváme vládě čas na zvážení a revizi rozhodnutí obnovení tranzitu. Naše strana je připravena k dialogu.”

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská vlajka (ilustrační foto)

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Aktivisté se obrátili na ukrajinské dopravce, aby nejezdili do Ruska, protože by  se mohli stát rukojmími, neboť je plánována zahájit blokádu okamžitě bez ohledu na to, že ruské kolony budou doprovázet policisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám