Hlavní obsah

Ukrajinská armáda pronikla do centra Luhansku

Kyjev

Ukrajinští vojáci v úterý pronikli do centra Luhansku na východní Ukrajině, které ovládají vzbouřenci. Mluvčí armády Andrij Lysenko oznámil, že se vládním jednotkám podařilo dobýt jednu čtvrť.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky bojů v centru LuhanskuVideo: Anna News, Novorossia TV, Reuters

 
Článek

„Jedna čtvrť byla osvobozena,“ ohlásil Lysenko, podle něhož boje v centru pokračují. Střed města byl ostřelován už v noci a podle agentury Unian se v noci tvrdě bojovalo také na silnici mezi Luhanskem a hranicí s Ruskem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Do města současně podle něj míří tříčlenná mise Mezinárodního výboru Červeného kříže, která má zjistit situaci před příjezdem humanitárního konvoje z Ruska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Porodnice v Doněcku zřídila pro novorozence protiletecký krytVideo: Reuters

Konvoj ještě neodbavili

Konvoj aut s materiálem na pomoc civilistům uvězněným ve válečné zóně zůstává na hranicích, protože Červený kříž stále nemá všechny bezpečnostní záruky k tomu, aby pomoc mohl začít distribuovat. Ty by mohl dostat ve středu, řekla agentuře Interfax mluvčí moskevského zastoupení Viktorija Zotikovová.

Nezačalo ovšem ještě ani celní odbavování nákladu.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruské kamióny s humanitární pomocí pro Luhansk

Luhansk je dlouhodobě bez vody, energií a telefonního a internetového signálu. Podle zpráv z města uprchlo až 300 000 z celkem půl miliónu obyvatel.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský voják

Lysenko dodal, že tvrdé střety pokračují i u obcí Chrjaščuvate a Novosvitlivka, které armáda dobyla minulý týden. V oblasti byly v pondělí raketami Grad zasaženy autobusy a auta s uprchlíky z Luhansku. Nikdo nepřežil.

Kyjev obvinil z útoku, při němž zemřelo i množství dětí, separatisty. Ti obvinění odmítli.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Ukrajinské úřady v úterý oznámily vyproštění zuhelnatělých těl 15 obětí. Deset dalších zůstává uvězněno ve vracích vozů. Záchranu ztěžují boje v okolí.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Střety pokračují také v hlavní baště vzbouřenců Doněcku a na dalších místech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám