Hlavní obsah

Ukrajinci ve velkém dováží auta z EU, na hranicích se tvoří kolony

Do konce června mohou Ukrajinci dovážet do své země automobily z Evropské unie bez cla a daně. Na slovensko-ukrajinském hraničním přechodu Ubľa-Malyj Bereznyj se proto v těchto dnech začaly tvořit několikakilometrové kolony.

Foto: ČTK

Okupanty zničený vozový park teď Ukrajinci nahrazují z produkce EU. Dovoz jim usnadňuje odpuštěné clo.

Článek

K dovozu automobilů na Ukrajinu je možné použít pouze výše zmíněný hraničních přechod, aby hraniční přechod Vyšné Nemecké-Užhorod byl volně průjezdný pro humanitární pomoc. „Dočasné osvobození od cla a daní pro dovoz automobilů z Evropské unie na Ukrajinu končí 30. června 2022,“ řekla televizi Joj mluvčí celního úřadu v Michalovcích Jana Nimrichterová.

Televize informovala, že v koloně směrem na Ukrajinu bylo ve čtvrtek asi 250 automobilů a dá se očekávat, že fronty se v nejbližších dnech ještě prodlouží. „Finanční správa očekává opětovný nápor na přechod Ubľa-Malyj Bereznyj a nárůst počtu vyvážených automobilů,“ konstatovala Nimrichterová.

 19 tisíc dovezených aut

Není divu, že Ukrajinci s dovozem automobilů spěchají, protože od prvního července je to vyjde mnohem dráž. „Když jste předtím koupili vůz například za 10 tisíc eur, zaplatili jste clo ve výši 5 tisíc eur. A to je hodně,“ říká Ukrajinec Volodymyr.

ANALÝZA: O co vlastně Rusku jde? Ukrajina má ohromné zásoby plynu

Válka na Ukrajině

Automobily pro potřeby ukrajinské armády budou dovážené bez cla a daně i po prvním červenci.

Ukrajinci od začátku války vyvezli z Unie asi 19 tisíc vozidel. Ukrajinský státní rozpočet přišel zrušením cla a daně na dovážené automobily přibližně o dvě miliardy hřiven (1,6 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám