Hlavní obsah

Ukrajina žádá svět o pomoc před prasečí chřipkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko v neděli požádal Spojené státy, Evropskou unii, NATO a sousední státy o pomoc v boji před epidemií prasečí chřipky, jejíž vlna jeho zemi zasáhla.

Foto: Cesar Santos , Reuters

Článek

V komuniké, které zveřejnila Juščenkova kancelář, je seznam léků a zařízení, které Ukrajina naléhavě potřebuje, aby se nákaza nešířila a zastavila se.

Za poslední týden v zemi na akutní dýchací potíže a chřipku zemřelo 60 lidí. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo zdravotnictví, které však neupřesnilo, kolik osob má na svědomí virus prasečí chřipky A(H1N1).

V sobotu Juščenko oznámil, že z celkového počtu 48 obětí jich 11 zemřelo na prasečí chřipku. Ministr zdravotnictví Vasyl Kňazevyč však týž den uvedl, že virus A(H1N1) zahubil jen jednoho člověka a dalších 13 se nakazilo. [celá zpráva]

Slováci by neměli na Ukrajinu jezdit

Slovenské ministerstvo zahraničí doporučilo občanům, aby zvážili cesty na Ukrajinu. "V případě cesty na Ukrajinu doporučujeme dodržovat hygienická a preventivní opatření, vyhýbat se místům s velkou koncentrací lidí," uvedla slovenská diplomacie ve svém prohlášení.

V předvánočním období jezdí na Ukrajinu velké množství Slováků za levnými nákupy. "Snad to nebude tak hrozné. Já na Ukrajinu jezdím pravidelně za levnými nákupy," řekla televizi Markíza řidička slovenského automobilu vracející se v sobotu z Ukrajiny. "Byli jsme na trzích v Užhorodu. Viděli jsme, že mnoho lidí tam chodí s roušky na tváři," uvedla posádka dalšího slovenského vozu.

Slovenští policisté, kteří vozy na slovensko-ukrajinské hranici kontrolují, mají rovněž roušky na tváři.

Roušky pro Ukrajinu

Slovensko poslalo svému východnímu sousedu 200 tisíc hygienických roušek na tvář v rámci pomoci v boji proti epidemii.

Ministerstvo dopravy zřídilo na nádraží v Čierne nad Tisou místnost pro izolaci případných nemocných nebo podezřelých z nemoci, která zuří na Ukrajině nedaleko slovenských hranic. Pracovníkům železnic ministerstvo doporučilo, aby se dali očkovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám