Hlavní obsah

Ukrajina vyslala na běloruské území střely, tvrdí Lukašenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Ukrajina se pokusila zasáhnout raketami vojenské objekty v Bělorusku. Všechny byly sestřeleny, tvrdí běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. Svá tvrzení ale nedoložil žádnými důkazy, upozorňuje agentura Reuters. Ukrajinská armáda záležitost zatím nekomentovala.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

„Jsme provokováni. Musím vám sdělit, že před třemi dny, možná o trochu déle, se z Ukrajiny pokusili zasáhnout vojenské cíle na území Běloruska. Ale díky bohu se systémům protivzdušné obrany Pantsir podařilo zachytit všechny rakety, které byly odpáleny ozbrojenými silami Ukrajiny,“ řekl Lukašenko v sobotu na slavnostním setkání v předvečer Dne nezávislosti, informuje agentura BelTA.

Lukašenko se podle agentury BelTA zároveň zapřísahal, že na Ukrajině nebojuje ani jediný běloruský voják, a zopakoval tvrzení, že Minsk nemá v úmyslu zapojit se do bojů.

Bělorusko se rusko-ukrajinského konfliktu přímo neúčastní, poskytlo ale ruským silám k útoku na Ukrajinu své území. V posledních týdnech se vyrojily spekulace, že by se Bělorusko mohlo přímo zapojit do války na Ukrajině. Starosta západoukrajinského Lvova Andrij Sadovyj řekl, že se Ukrajina na „eskalaci“ připravuje. Panují mimo jiné obavy, že by se Bělorusové mohli pokusit přerušit zásobovací trasy mezi západní Ukrajinou a Polskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám