Hlavní obsah

Ukrajina připravuje dvoustranné bezpečnostní dohody s dalšími státy. Zelenskyj je nespecifikoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina soustředí své diplomatické úsilí na dvoustranné bezpečnostní dohody. Kromě těch, které již uzavřela s Německem, Francií a Británií, má domluvená podobná ujednání i s několika dalšími státy, uvedl po skončení bezpečnostní konference v Mnichově ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, aniž by je jmenoval.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vlevo) a hlava Francie Emmanuel Macron

Článek

„Máme tři dohody. Dnes jsme vedli rozhovor s několika dalšími zeměmi,“ citovala Zelenského Ukrajinska pravda.

Se Spojenými státy dosud Kyjev smlouvu o bezpečnostních zárukách nemá.

„Zatím nemáme bezpečnostní garance od USA, týmy již pracují, proběhly už dvě fáze jednání. V blízké budoucnosti to vidím pozitivně,“ poznamenal Zelenskyj.

Prezident zároveň zdůraznil, že bilaterální bezpečnostní dohody s různými státy nejsou alternativou k dosud nepřijatému balíčku pomoci ze strany USA.

„Nemyslím si, že to je alternativa k americké pomoci, na to jsem byl dotázán. Věřím, že je to velmi důležitá, úplně jiná, dodatečná pomoc, se kterou mohou Ukrajinci počítat, ne na rok, ne na dva, ale na 10 let,“ řekl.

Zelenskyj zároveň zdůraznil, že 10letá doba platnosti bezpečnostních dohod neznamená, že válka bude na Ukrajině pokračovat dalších deset let.

Řehka: Nevidím to na rychlý konec války na Ukrajině. Musíme přemýšlet strategicky a dlouhodobě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám