Hlavní obsah

Ukrajina chystá zákon o vícečetném občanství. Bude pamatovat i na žoldnéře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do ukrajinského parlamentu doputoval návrh zákona o vícečetném občanství, který sepsala prezidentská kancelář Volodymyra Zelenského. Má umožnit všem etnickým Ukrajincům a jejich potomkům z různých zemí světa získat zjednodušeně ukrajinské občanství, kromě občanů Ruské federace.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský pas (ilustrační foto)

Článek

Zákon také stanovuje kategorie osob, které za účelem získání ukrajinského občanství mají povinnost zříci se cizí státní příslušnosti a podepsat dokument, ve kterém dosvědčí, že v případě získání ukrajinského občanství se dále považují pouze za občany Ukrajiny, uvádí na svém webu list Ukrajinska pravda.

Dokument rovněž vyjmenovává, kdo se s ohledem na stupeň ohrožení národní bezpečnosti občanem Ukrajiny stát nemůže, a stanovuje důvody pro ztrátu ukrajinského občanství.

Zelenského dekret o ruských územích obývaných Ukrajinci rozpálil Medvěděva doběla

Válka na Ukrajině

Novela se rovněž zabývá problematikou právního postavení cizinců a osob bez státní příslušnosti, kteří se zapojili do obrany Ukrajiny proti ruské agresi, zejména v rámci sil teritoriální obrany nebo dobrovolnických útvarů.

Zákon navrhuje automatický souhlas s přistěhovalectvím pro manžela nebo manželku zemřelého člena ukrajinské armády.

Známý byznysmen Tiňkov se vzdal ruského občanství. Doufám, že mě budou následovat další, prohlásil

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám