Hlavní obsah

Uber na Slovensku končí, zakázal ho bratislavský soud

Novinky, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Bratislavský okresní soud zakázal Uberu provozovat na Slovensku taxislužbu prostřednictvím osob, které k tomu nemají příslušné povolení. S odvoláním na rozhodnutí okresního soudu z poloviny února to v pondělí napsal server Sme.sk. V praxi to znamená, že společnost bude muset svou aplikaci na Slovensku vypnout.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Uber na Slovensku končí (ilustrační foto)

Článek

„Verdikt se stal pravomocný začátkem března,“ uvedl server Sme. „Kontroverzní taxislužba Uber tak nesmí na Slovensku podnikat,“ zhodnotil dále dopady soudního rozhodnutí z poloviny února 2018. Podnět k soudu podalo občanské sdružení koncesovaných taxikářů, které proti Uberu dlouhodobě bojuje.

Deník Sme se pokusil v pondělí službu objednat, a ta bez problémů fungovala. Právníci upozornili, že je to protiprávní. Uber však tvrdí, že rozhodnutí soudu jim ještě nebylo doručeno.

Taxikáři musejí mít na Slovensku živnost, licenci, jejich vozy musejí být označeny žlutou tabulkou taxi, musí mít taxametry i registrační pokladny. Řidiči Uberu tyto podmínky nesplňují a používají vlastní soukromé vozy. Stačí, že mají v mobilních telefonech nainstalovanou aplikaci, pomocí které si je může zákazník zavolat.

Bratislava je jediným slovenským městem, kde Uber působí. Své služby zde nabízí už přes dva roky a ostatní taxikáři proti němu zorganizovali několik protestů. Zákaz aplikace v Bratislavě tak fakticky znamená konec Uberu na celém Slovensku.

Proti službě Uber dlouhodobě protestují i čeští taxikáři. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám