Hlavní obsah

U řeckého ostrova Samos se potopila loď s migranty, žena utonula i s dítětem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Nedaleko řeckého ostrova Samos se v sobotu ráno potopil nafukovací člun s jedenácti migranty, kteří se do Evropy pokoušeli dostat z Turecka. Při neštěstí zahynula žena a dítě, informovala agentura DPA. Zachránit se podařilo čtyři migranty, dalších pět osob se ale stále pohřešuje.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V Egejském moři v okolí ostrova Samos se v současnosti pohybují čtyři lodě evropské pohraniční agentury Frontex. Na hledání pohřešovaných, mezi nimiž jsou prý i dvě děti, se podílí také řecká pobřežní stráž.

Podobné neštěstí se v Egejském moři nestalo již několik týdnů. V oblasti totiž v současnosti operuje mnohem více lodí, které mohou přispěchat na pomoc, výrazně nižší je ale i počet samotných migrantů, kteří se z Turecka do Řecka snaží přeplout.

V pondělí začaly přesuny migrantů z Řecka do Turecka na základě nedávno uzavřené dohody mezi Evropskou unií s Ankarou. Ta platí od 20. března a předpokládá, že migranti, kteří od tohoto data připlují a nezískají v Řecku azyl, budou vráceni. Za každého vráceného Syřana se EU zavázala přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl, stanoven je strop 72.000 běženců. V Turecku je v současnosti přes 2,5 milionu syrských uprchlíků.

Unie za pomoc při zvládání migrační krize Ankaře slíbila mimo jiné obnovení zamrzlých přístupových rozhovorů Turecka s EU, zrušení vízové povinnosti pro Turky do konce června a finanční pomoc při zvládání migrační krize.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám