Hlavní obsah

U Kanárských ostrovů utonulo 35 migrantů, na záchranu měli čekat hodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně 35 lidí se pravděpodobně utopilo poté, co při cestě na Kanárské ostrovy ztroskotal gumový člun vezoucí až 60 migrantů. Informoval o tom ve středu list The Guardian.

Foto: Borja Suarez, Reuters

Lékař Červeného kříže zkoumá zdravotní stav migrantky po vylodění z plavidla španělské pobřežní stráže v přístavu Arguineguin

Článek

Záchrannou operaci 142 kilometrů jihovýchodně od ostrova Gran Canaria vedlo marocké námořnictvo. Španělská námořní záchranná služba informovala o záchraně 24 osob.

„Loď se ocitla v problémech a potopila se,“ uvedla mluvčí španělské záchranné služby. „Nevíme přesně, kolik lidí zmizelo, nicméně na palubě nafukovacího člunu mohlo být až 60 osob,“ dodala.

Nevládní organizace obvinily španělské a marocké úřady, že nepostupovaly dostatečně rychle, aby migranty zachránily.

„Mít 60 lidí, mezi nimi šest žen a dítě, kteří čekají na záchranu více než 12 hodin na nestabilním nafukovacím člunu, který se může kdykoli potopit, to je mučení,“ uvedla Helena Malenová z organizace Caminando Fronteras.

Podle španělského ministerstva vnitra letos na Kanárské ostrovy dorazilo 5914 migrantů, což je o 31,5 procenta méně než ve stejném období loňského roku. Čtvrtina z nich ale přicestovala jen za poslední dva týdny, kdy se počet běženců zvýšil kvůli lepšímu počasí.

Kanárská migrační trasa je jednou z nejsmrtelnějších z celého světa, napsal deník El País. Loni na ní podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) zemřelo 599 lidí, z toho 22 dětí. Podle španělských činitelů ale číslo nezahrnuje ztroskotání, která se nepodaří zaznamenat a u nichž nejsou hlášeni žádní přeživší.

Maročtí migranti berou útokem španělskou enklávu Melille

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám